Blyertsbilder

DET KAN TÄNKAS att blyertsteckningen enligt allmän uppfattning har lägre status än andra konstnärliga medier. Visst har både papper och grafit något begränsad beständighet. Pappret gulnar och blyertsen bleknar av solljus – och dagsljus överhuvudtaget. Fukt, mögel och ohyra är också marodörer vid olämplig förvaring. Så om man vill lämna sina bilder till konsthistorien finns oförgängligare material och metoder att välja. Men så pretentiös är inte jag.

Som visuellt uttrycksmedel tycker jag mediet har högsta potens och för mitt lynne passar det fint. Det kräver inte något mer än koncentrationen på motivet. Direktkontakt mellan tanke och bild! Här är en bildsvit från 2009-10.

Fantasistücke Op. 73.

Croquise

Grandma’s cabinet.

The widow.


Och ett i december 2016 påbörjat projekt:

Redaktören

2 svar på Blyertsbilder

  1. Redaktören skriver:

    Hej Ina.
    Så synd! Då har nog teckningen legat på olämpligt ställe? Jag är ingen expert på det där med mögel men om det verkar som om det lossnar relativt lätt, är det nog inte aktivt i alla fall och du kan ju försöka borsta bort så mycket som möjligt. Försiktigt! Om du har möglet på tecknade partier ska du vara extra försiktig så att du inte skadar blyertsen. Jag hade absolut inte spayat fixativ (eller något annat). Hellre hade jag behållit teckningen som den är, med fläckar. Rama in den och häng den i ett torrt och skuggigt rum. Tur kanske att det inte var den svarta sortens angrepp?
    Hälsningar från Redaktören (Ronny)

  2. Ina Callenberg skriver:

    Hej! Har du några tips på hur man kan rädda en blyertsteckningar som drabbats av gulvitt mögel?/Bilden är från 50- talet. Funderar på om jag ska våga bortsa bort det och sen spraya med Fixativ? Tacksam för svar! Ina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *