En tuff lera

Pausarbete. Månne det ska bli en egyptisk drottning?

EN MODELLERA som jag testar är den amerikanska Chavant NSP Hard. Hård är den så det förslår. Den är svår att forma med bara händerna – så länge leran håller rumstemperatur. Men värmer jag den till 50-60 grader blir det annat. Då blir den mjuk som vanlig plastillina och kan lätt grovformas. När den svalnar blir den åter fast och hård och detaljbearbetas med diverse verktyg. Det här passar mig bra eftersom jag har svårt att undvika att ofrivilligt klämma och deformera på ena stället när jag arbetar med ett annat. NSP Hard blir tämligen stum och tål att man håller i arbetsstycket. Vill man kan man kyla ner den och får den följaktligen ännu hårdare. Ett annorlunda arbetssätt, men jag gillar det!
Chavant har flera olika leror. NSP (Non-sulphur-plastilline) –serien har Soft. Medium och Hard. Sen finns även den sköna ”Le Beau Touché”. Lerorna finns på Kinn.com. Verktyg? Prova med: liten tunnbladig kniv, mirett, polerstål och andra spetsiga och rundade redskap!

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *