Att börja med…

Papier-maché måste inte bli knöliga spargrisar – eller djur överhuvudtaget. De mångsidigt användbara pappersfibrerna kan med fördel användas till de mest sofistikerade ändamål. Det gäller bara att bråka lite med materialet. Detta material är egensinnigt; man måste lära känna dess karaktär, men samtidigt har det de mest fantastiska egenskaper en konstnär kan önska:

Näst intill kostnadsfritt
Flexibelt och formbart som vått
Starkt och lätt i torrt tillstånd
Kan slipas, sågas och hanteras omilt (lagningsbart)
Kan målas med snart sagt all typ av färg
Kan tjäna som stomme för andra material

Några nackdelar finns faktiskt också:
Tids- och tålamodskrävande
Torktiderna (kan förkortas)
Slappheten i våt form (stomme behövs)
Krympningen (då uppträder knöligheten)

Stommen
Papier-maché är ett slappt och hållningslöst material – innan det torkat. Det måste byggas på stöd om man inte tänkt sig mycket låga och slutna former. Vill du skapa en högrest figur, eller långa utstickande former är det viktigt att bygga på en stadig ställning för att allt inte ska falla ihop. Det här innebär att du från början bör ha idén av det du tänker göra någorlunda klar för dig, för det gäller att armeringen hamnar inuti den blivande figuren. Detta kan verka svårt och hämmande på den spontana skaparlustan, men samtidigt ger byggandet av trådstödet en hjälp vid proportionering av skulpturen. Skissblocket är en stor hjälp. Testa dina idéer för dig själv med hjälp av enkla skisser.

Tråd
För mindre och halvstora alster, är det enklast att böja till en stomme i metalltråd. Försök hitta en kvalitet som Du kan böja, men som ändå ger ett stadigt stöd. På sina ställen kan du lägga dubbla trådar och naja ihop. Armeringen får inte bli för vek – våt papier-maché är tung.

Nät
Till större volymer kan du använda kycklingnät att bygga på. Detta kan sträckas, tryckas ihop och formas ganska fritt. Nätmaskorna ger också ett utmärkt fäste för pappersmassan, även om den tenderar att falla av ibland medan den är våt. En nätstomme lämnar också ett hålrum som gör skulpturen lättare.
Använd galvaniserat eller rostfritt material till armeringen så undviker du att få rostfläckar i pappersmassan.

Papier-maché på nätstomme

Andra material till stommen
Mycket annat du hittar kan säkert användas för att bygga din skulptur på: trä, plast, frigolit, papprör, wellpapp, PVC-rör… Det är bara att vara lite uppfinningsrik.
Ett första lager papier-maché som fått torka, blir i sig en stadig grund för kommande lager.

2. Bereda, modellera, torka…