Sofistikera ytan

Har du modellerat upp ett lager pappersmassa kring din stomme och låtit det torka, har du en betydligt stadigare grund att gå vidare med. Förmodligen ser skapelsen eländig, knölig och underlig ut – långt ifrån den idé du hade. Men det är helt i sin ordning. Det här mediet kräver lite tålamod och du ska se att just tålamodet betalar sig. På en torrt papier-machéunderlag kan du lägga på lite svulstigare volymer, den torra massan suger åt sig av vattnet, fukten fördelar sig och torkningen påskyndas. Ojämnheter slätas ut allt mer för varje lager du lägger på och krympningen märks allt mindre.

Finish
Många tycker om den råa, grå pappersytan, men om du vill släta ut och ha en mer sofistikerad yta finns flera metoder: att slipa t.ex, helst med maskin – jobbigt och dammigt men det går!

Rätt typografi ger snyggt mönster

Ett annat sätt är att limma på små papperslappar, lapp på lapp så att du täcker hela skulpturen. Gärna många lager. Använd tapetklister, med en liten inblandning av trälim. Du kan välja nästan vilken papperssort du vill. De glassiga veckotidningssidorna brukar dock suga åt sig vatten dåligt pga trycket och vara mindre lämpliga. Själv har jag använt boksidor (från böcker jag inte gillat) och rivit i småbitar. Det blir bäst om du undviker skurna kanter på bitarna – då blir skarvarna osynliga.

Vit, ”soft” yta av toapapper

Hushålls-/toapapper ger en fantastisk yta. Stryk tapetklister (med lite trälim) på en glasskiva, lägg ett lager papper på, stryk klister ovanpå, nytt lager papper osv. Du får en mjuk fuktig filt av papper som du lyfter stycken av med en palettkniv och lägger på din skulptur. Lägg även här flera lager efterhand som det torkar. Med lite noggrannhet får du en excellent yta!
Det här kan förstås också göras med pappersservetter mm.

”Coating”
Det är ju också så att din papier-maché skulptur tjänar som ypperlig grund för att täcka med andra material: Lufttorkande lera som DAS t.ex. – en skön vit modelleringsmassa som du kan slipa till silkeslen finish, eller den färdiga Papier-mâchén i påse – blanda bara i vatten till en lagom pasta. Hartser/resiner, en hel arsenal med spännande material. Här är det bara att experimentera – fast samtidigt känns det lite som fusk! De här nämnda produkterna finns att beställa hos www.kinn.com.

DAS, lufttorkande lera

Papier-mâché från Kinn.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papier-machéreceptet:

Redaktören