Medicinskt

Thoraxkirurgens ”klipp-och-klistra”.

Under tolv år jobbade jag på Lunds Universitetssjukhus. Det var både intressant och stimulerande. Lärorikt också! Inte visste jag att människokroppen kunde tåla så mycket manipulerande, klippande och tråcklande.

Jobbet innebar inte bara op-illustrationer. Det var en enorm variation på uppdragen inom sjukvårdsområdet. Detta plus att det hela tiden handlade om människan gjorde väl att jag aldrig tröttnade. Det var i stället landstinget som tröttnade på kostnaden för en heltidsanställd illustratör/grafisk designer.

 Hur vet jag hur det ser ut? Jo, det finns massor av referenser att tillgå: anatomiböcker, foton och inte minst läkarnas egna skisser och förklaringar. Det är inte alltid det blir rätt på första försöket heller.

För att förklara en operationsteknik är den tecknade bilden helt utan konkurrens. Ett foto ger bara en klarröd rörja som svårligen kan ge någon vettig information. Det var min lycka och möjlighet till födkrok under dessa år.

Egentligen har jag trappat ner det medicinska tecknandet, men ibland hör någon av sig för ett uppdrag. Då kan jag ju inte säga nej!

Urologens dito

 

 

Fler medicinska teckningar.

Redaktören