Med ljus och lykta

kolportoer

MED MINA ARKIVERINGSMETODER kan det bli svårt, intill omöjligt att hitta specifika verk ur produktionshistorien. Jag har alltså inget som helst system, annat än kartonger, mappar och C-4 kuvert. Ofta ligger det ena i det andra. Pärmar kan också förekomma. I lådorna är allt blandat som i en kortlek. En gång fanns en slags skiktning, så att ju djupare jag grävde, desto längre bak i tiden kom jag. Men det var då.
Saker som kommer fram i mitt letande ger mig tankar; som t.ex att det var länge sen jag jobbade med tusch. Förr kunde jag lätt ägna några timmar åt en sån här bild, som är uppbyggd av punkter och små streck. Metoden har fördelen att den så att säga är självrastrerande och reproduktionsvänlig. Gick bra i enklare kopieringsmaskiner till och med. Men nu för tiden kvittar det hur originalen ser ut. Saker har blivit enklare med modern reproteknik.

Livet

Livet

Smoking Lady

Smoking Lady

Men nu letar jag alltså, med ljus och lykta efter två bilder: Skissen till vänster och allegorin till höger. Här i Magazinet finns de alltså, scannade och uppladdade men var 17 är originalen? En pastor bad för några år sedan att få använda ”Livet”, men han fick bara den digitala filen. Så någonstans gömmer sig akvarellen och undgår mina eftersökningar. Skisser som den rökande damen, hanterar jag lite mer vårdslöst, men jag vet att den finns någonstans. Det värsta är bara att nu börjar jag få slut på lådor, mappar, kuvert och högar. Snart finns inga mer ställen att leta på. Och då kan det bli så illa att jag måste vänta på att de kommer fram självmant.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Med ljus och lykta

 1. Redaktören skriver:

  Tack igen, Ingrid! :)
  Det är nog så med bilderna, att alla finns. Men med mitt sätt att hantera färdiga bilder, hamnar de på olika ställen – inte alltid bra ställen. De flesta som det är något med är också skannade. Det är som digital bildfil de senare används. Men när jag vill ha fatt i originalet kan det bli problem. Inte ofta, men ibland.

  Borttappade bilder på datorn! Illa. Du har väl kollat i ”papperskorgen”? Det är inte säkert att datorns sökprogram hittar dem där (ifall du ofrivilligt råkat radera dem).
  Sök annars med ”*.jpg” så får du väl upp tusen bilder att gå igenom.

 2. Musikanta skriver:

  Underbara bilder, jag är som vanligt djupt imponerad. ..
  Du får börja skanna bilderna du har i arkivet och ta för vana att skanna in dina bilder vartefter och sen lägga in dem på en extern hårddisk. Själv plockade min dator bort fyra filer som alla började på B från Mina bilder häromdagen – bland annat barnbarnens (d.v.s. Casimirs) alla bilder. Som väl var har jag de flesta kvar i en mapp så att jag kan skanna om dem. Jag har fruktlöst sökt efter dem på datorn men de finns ingenstans.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *