365

EN FÖRHANDSTITT hemma hos en konstnär i vänkretsen. Trots att jag känt till projektet i vaga drag, blev den visuella effekten minst sagt anslående när jag fick komma och se verket uppställt och provinstallerat i ateljén.

365_01

365_02Trehundrasextiofem olika figurer i 365 yogaställningar. En för årets alla dagar. Jag vet inte hur det här projektet kan ha påverkat konstnärens, Stefan Bennedahl, hälsa, men han verkade åtminstone munter och balanserad till sinnes när jag besökte honom idag. Kanske behövs lite meditativa övningar för att kunna ro ett sånt här omfattande arbete i hamn? Alla figurer är alltså unika – bara mattorna är lika.
Jag fick komma och se resultatet innan allt packas ner igen. För ateljén behövs till annat också. Sen får man se var verket (jag har glömt fråga honom om titeln) dyker upp igen. Det kommer att bli än mer magnifikt i en större, mer neutral lokal. Och platta fotografier, förmår slätt intet ifråga om att återge den tredimensionella mängdeffekt som man får på plats.

365_03Hur ska man då tolka konstverket, för det ska man väl? Vad Stefans tanke är vet jag faktiskt inte, men för mig är ett av intrycken att vi är så många och ändå så olikt lika varann. Många enskilda individer tillsammans blir en uniform massa. Som fortfarande, trots allt, består av individer. Jag kan se en symbolisk rörelse i installationen. Här är det ”yogister” eller vad de kan kallas, men det hade lika väl kunnat handla om någon religiös-, politisk- eller en revolutionär rörelse. Stefans skulpturgrupp ger trots sina fredliga figurer i vänliga färgtoner en begrundansvärd illustration till rörelsens fysionomi och potential; när människor samlar sig kring en handledare, en ledare, idol, guru, predikare… Tur att yoga är en så fridsam aktivitet!
Det här mäktiga verket ska du absolut kika på när det installerats någonstans och du får tillfälle!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i 3-dimensionellt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.