Långt från huvudfåran – ett länktips

Verkleedzolder (Utklädningsvind).

DET ÄR NÅGOT särskilt med Peter van Poppels bilder. Vackra, humoristiska, besynnerliga – ofta rent av bisarra. De är också mycket innehållsrika, trots att de ofta är filtrerat rena. Det här är en nederländsk konstnär som målar en alldeles speciell och egen ”verklighet”. Kryptisk tycks det mig. Mer vet jag inte om denne målare. Inte heller vad nunnan med cello och en rosig gris ska betyda. Men nog sätter den igång funderingar. ”Utklädningsvind” heter bilden. Inte mycket till ledtråd, bara att den lilla nunnan kanske inte är någon nunna? Vilken betydelse som cirkeln med två punkter har, den som återfinns i både väggkontakten och grisens tryne; och även något diffusare i nunnans ansikte, kan jag inte lista ut. Till och med cellons lock bär symbolen, om än i en något mer förvrängd form. Men det gör inget att jag inte kan tyda innehållet i tavlan. Det är en vacker bild att dröja sig kvar vid. Det gör mig inget om jag inte förstår den.

Grote duivenschilder (Stor duvmålare).

Förbryllande är också bilden ”Stor Duvmålare”. Varför behöver konstnären en mänsklig modell och vadan den vånda som synbarligen anfäktar honom? Jag tycker mig känna igen den nederländska målartraditionen i Peter van Poppels bilder. Det skira ljuset som strömmar in genom fönstren och ger det clairobskyra spelet. Här accentuerar och kontrasterar det vita som så ofta konstnärens bilder. Duvorna, modellens armband i dennas för övrigt ljusa uppenbarelse. Artistens hatt och skor likaså. Rummet och dess personager spelar från ljusast till mörkast i en imponerande valörrikedom. Tavlan ovanför konstnären på bilden? Ja, om jag kunde begripa. Är det bara redaktören som gör sig frivola associationer?

Det är väl använd tid att gå in på Peter van Poppels hemsida och njuta av hans besynnerliga bildvärld en stund. Sidan är inte överlastad med bilder, men den ger ändå smakprov på hur konst kan vara, när fantasin, lynnet och framför allt skickligheten räcker till. Ingen sökt originalitet, inget spekulativt och definitivt ingen ”main stream” här inte. Men innerlig och unik målarkonst med udd och precision! Mycket nöje!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Långt från huvudfåran – ett länktips

 1. Redaktören skriver:

  Tack, Jeanette. Så bra att ha en vän som kan språket! Jag skulle ha kollat min översättning med dig först! ;)
  Ronny

 2. Jeannette van Setten skriver:

  Tack för fina bilder. För övrigt: ’Verkleedzolder’ betyder: vind där man kan klä ut sig, förkläda sig.
  Jeannette

 3. Redaktören skriver:

  När man söker effekter brukar det synas utanpå direkt, vilket inte är fallet i Peter van Poppels bilder. Jag är säker på att konstnären målar precis så som han vill måla. Men visst! Nog kan man fundera ett bra tag över motiven och för mig är det faktiskt en fördel att inte ha någon förklaring tillhands. Det ger mig som betraktare full tankefrihet. :)
  /Ronny

 4. Musikanta skriver:

  Fantastiska och originella tavlor, makalöst skickligt gjorda. Jag skulle också gärna vilja veta något om hur konstnären hade tänkt när han målade dessa. Eller om han inte tänkt något alls utan bara ville vara mystisk.
  Det är nog inte bara redaktören som har vissa frivola tankar om vad tavelbilden på den nedre tavlan föreställer. Men vad kvinnan/mannen sysslar med är helt obegripligt för mig. Konstnären har i alla fall satt igång fantasin på betraktaren.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *