Vad är fel med idyll?

VAD SOM GÖR att vissa bilder slår igenom och hävdar sig i bildbruset, är inte gott att veta. Varför fastnar just den här artisten i nätet, som numera har rätt stora maskor, när jag trålar efter bildupplevelser på Internet? Do (Dominique) Fournier heter konstnären.

Jo, bland annat tilltalas jag av att bilderna är så välmålade, utan att vara insmickrande. Vackra utan att vara sliskiga. Någon kännare kan säkert hitta kopplingar till kända och konsthistoriskt mer etablerade föregångare, men jag vill nog hävda ett väldigt personligt och originellt måleri. Miljöerna är ofta ombonade, lite bohemiska; ett buodoirliknande rum, en ateljé eller de bilder där det sköna rummet gränsar till sommaren. Modellen återkommer i många bilder – Målaren själv?

Do Fourniers bilder är behärskade men mycket livfulla i sina harmoniska färgspel. Och skönt befriade från sökta effekter, mer är möjligen de något voyöristiska ovanifrån-perspektiven. Ändå är det bilder med djup och spännande innehåll, fastän motiven är så stillsamma. Idyller? Javisst fasen är det väl så! Vari ligger felet?
Konstnären föddes 1951 i Franska Guerande. Arbetade först med illustration inom reklam, men har från 1984 varit ”fri” heltidskonstnär.
Ägna nu en stund att sjunka in i Do Fourniers målade scener – och njut! Sen hittar du mer på nätet. Här t.ex.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *