Smörgåstårteomfångsmatematik

NÄR GÄSTERNA GÅTT slår man sig ner med ett glas av den överblivna ölen, laddar in Spotify och pustar ut ett ett slag. Det mesta är redan röjt undan. Med engångsservis och diskmaskin är detta ett lindrigt jobb. Det våra vänner förlorar i finess, vinner vi i bekvämlighet. Huvudsaken är i min mening ändå att man träffas då och då. Smörgåstårta är nu ett beprövat koncept för att slippa grunna över tjusiga menyer som man ändå inte går i land med. En hel del tankebry, javisst, men man får nog vara betydligt klantigare än jag för att misslyckas helt och hållet.
Men det är viktigt med måtten. När den för ändamålet specialtillverkade (av mig) smörgåstårtebrädan som jag med timslånga mödor fyllt med brödskivor och de läckerheter jag förmått tänka ut, åter blivit blottat under aftonen, är det ett tydligt tecken på att dimensionerna varit för små. Våra vänner fick gå hungriga hem.

smorgastartebradaJag tror att det går att utöka bredden med bortåt 8-9 centimeter med tanke på innermåtten i kylskåpet. Det skulle innebära en extra rad formfranska med bortskurna kanter – vilket är en ökning på nära 25 %. Detta i sin tur innebär: antingen att vi kan öka det totala antalet anspråkslösa vänner från 15 till 18 och trekvarts eller, vilket just nu ter sig mer anständigt; att öka mättnadsgraden hos de ursprungliga 15 med 3,75 %.
Vad som också slår mig i denna sena stund (efter ytterligare en överbliven öl), är att höjden mellan hyllplanen i kylskåpet, med nuvarande indelning, ger en fri höjd på nära 40 cm. Med ett fiffigt distanssystem skulle jag kunna bygga på smörgåstårtebrädan med en ovanvåning med samma mått. I ett magiskt nu dubbleras allting! Frågan är bara om jag då ska satsa på fler vänner – eller mättare vänner?

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

5 svar på Smörgåstårteomfångsmatematik

 1. Redaktören skriver:

  Nja… VV (Viktväktarna?) vore nog de sista jag skulle hämta menyråd ifrån. :) Och mitt ansvar som värd är att göra mitt bästa för att fresta gästerna med tillräcklig och så läcker traktering som jag bara kan – inte att ha koll på deras BMI. Min självransakan ska inte tas på alltför stort allvar heller. ;) :D

 2. Musikanta skriver:

  Förmodligen mådde dina gäster inte illa av att ta lite mindre smörgåstårta än vanligt. Smörgåstårta hör inte till de rätter som VV rekommenderar…

 3. Redaktören skriver:

  Ja, det är ju så det SKA fungera: mätta vänner och en lagom liten rest till frukost ;) Men något har brustit i matematiken. Tack för tröst, Jannie, Det får bli en dubbeldäckare nästa gång – fast nästa gång blir det förstås något helt annat. ;)

 4. Jannie skriver:

  Inte gick vi hem hungriga, inte! Fast det betyder ju inte att du inte får göra mer smörgåstårta… Då finns det ju mer kvar till den lille sonen, och min erfarenhet är att söner gärna äter…. ;) Även om de inte erkänner att det är gott , så blir det väldigt sällan något kvar att slänga – oavsett hur mycket man har lagat…

 5. Dotran skriver:

  För lite smörgåstårta? Illa, illa – det är ju dessutom resterna man äter till frukost dagen efter som är allra godast… ;-)

  Vad gäller strategi för framtida sammankomster, förespråkar jag helt klart kvalitet över kvantitet. För allt utom smörgåstårta, dårå. Med andra ord: Mättare vänner och mera till frukost dagen därpå! ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *