Boktips

jks1LÄNGST I NORDVÄST på den lilla ön vid Ishavet, ligger Köpingen som är bakgrund till både inledning och avslutning i den här vidunderliga trilogin av Jón Kalman Stefánsson. Det här är Island i slutet av 1800-talet, landet som betvingas av storheterna: Bergen, Havet och Ovädren. Dessa tre präglar folket som lever här och som dör här. Liv och död löper jämsides med människorna i en ytterligt hård verklighet där levebrödet hämtas ur havet. Om man inte hör till de rika i samhället. För visst finns hierarkierna också. Det får den unge huvudpersonen, ”Pojken”, erfara.
….Stefánssons berättelse innehåller mycket mörker och kyla, men här glimmar också varma människohjärtan. Där döden är så påtaglig del av vardagen finns ändå vänskapen, drömmarna, poesin och kärleken. Böckerna ”Himmel och helvete”, ”Änglarnas sorg” och ”Människohjärtat” är inte bara skrivna i ovanligt vacker prosa, de är också medryckande och gripande i berättandet: karaktärer, miljöer och situationer – och känslor!
….Jag läser sällan någonting alldeles nyutgivet och det trivs jag med, men nu när jag gjort detta fynd, vill jag varmt rekommendera Jón Kalman Stefánssons trilogi från 2007-2011, ifall du också har sparat den.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.