Trubaduren

DÄR VAR DEN IGEN, vinjetten som jag gillar! När jag bildsöker i den stora berömda sökmotorn på nätet, verkar associationerna till de bilder som kommer upp, inte alltid så glasklart relevanta. Men ok, de ger å andra sidan andra, oväntade trådar att nysta upp:

YTF –  Yrkestrubadurernas Förening, är ett ännu verksamt sällskap, grundat i början av 1970-talet. Ett i sig intressant ämne för ett inlägg, men det var förstås bilden, vinjetten i loggan som fångade mig. Den är väl vald för sin uppgift och det är väl bara typografin som skulle matchas bättre. Inte tvärt om, eftersom illustrationen är så väldigt mycket ’trubadur’! Bilden är så läcker att jag förstås undrade vem som ritat den. Jag mailade frågan till föreningen, men jag fick aldrig något svar. Man vet kanske inte? Det är ju heller inte säkert att den är gjord för ändamålet, utan klippt ur en befintlig, större bild? Det finns trappsteg som vänsterfoten vilar på och då finns kanske någon ovanför i trappan? Men det vet jag alltså inte.


ep1Hur det nu än är med den saken, leder den säkra pennföringen, stilen och känslan för kroppshållning min tanke till en viss illustratör, en konstnär som jag har beundrat i hela mitt liv, ända sedan jag fick en välkänd äventyrsbok som present i barndomen. Eric Palmquist som illustrerade den och många andra böcker, föddes 1908 och dog 1999. Självlärd, efter vad jag läst. Men att han bedrivit studier av omvärlden, människan, naturen och historien, står väl fullkomligt klart. Och att ”akademin” hade kunnat tillföra något till detta bildsnille, tillåter jag mig att tvivla på.

ep2

Att illustratörer inte räknas till konstnärerna är ju ett känt och lite underligt faktum. Men likafullt ser jag Eric Palmquist som en stor konstnär! Jag är högst osäker på om jag någonsin läst hela den där boken jag fick, men illustrationerna har jag bläddrat fram, många gånger. Allra bäst av Palmquists alla bilder, tycker jag nog om dem som gjorts med bara tuschstiftet på det vita pappret. De är så fullständiga som de är, de behöver varken färger eller laveringar.
Kan det vara han som gjort trubaduren också? Helt omöjlig hade det inte varit.

Redaktören

Redaktören

(Boken ifråga, är förstås Robinson Crusoe.)

 

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.