Inställsamt

TYPHÖJDEN ÄR 23,56. Inte för att jag har någon blystil kvar, mer än en trea och ett par lösa typer till. Men på något vis känner jag att pressen ska ha rätt standardinställning. Man vet ju aldrig…

typhojdPå brädgården är bland annat 18 mm en standardtjocklek.  Sånt trä har jag dessutom lite hemma av. Det monterar jag mina linoleumsnitt på. Linoplattan är 3 mm och då blir höjden således 21. Fattas alltså 2,56 mm. Men då finns lyckligtvis folk som bygger flygplansmodeller och sånt och som kräver plywood i minitjocklekar – och leverantörer som tillhandahåller materialen.  Inte 2,56 naturligtvis, men väl två och en halv. Voila! 23,5 millimeter! Resterande hundradelar får jag väl lappa upp med papper.

ek14Det finns några faktorer som ska samverka: Den rörliga gjutjärnsplattan ska ge ett plant tryck just när den är i sista läget. Fyra skruvar att dra åt eller släppa efter. Plattan ska också ha ett lagom tjockt och hårt mottryck till tryckformen. Färgvalsarna ska löpa över klichén och i princip bara överföra färgen på de upphöjda delarna, egentligen inte rulla på dem. Det är lättare sagt än gjort att få till. Justeras genom att höja eller sänka rälsen på sidorna av tryckbädden.

Den nya tryckfärgen ska också utvärderas. (Jag är fortfarande så överraskad över att det finns en tillverkare av tryckfärg här i Sverige!) Så det är väl lika bra att köra några provtryck.

provtryck

Mer justeringar behövs ännu!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *