Konstförvärv

bn_0172JAG HITTADE ÅTERIGEN ett fint tryck på ett ställe där det inte borde återfinnas. Bland den sedvanligt brokiga blandningen av ”bättre begagnade tavlor” som det alltid finns en avdelning för på de här ställena, signalerade detta grafiska blad på min speciella våglängd. Det är ett linoleumsnitt av Bengt Nordenborg ur en serie med titeln ”Värmlänningarna” (troligen). Signerad men tryckt utanför den numrerade upplagan.
Första gången jag stötte på den här konstnärens verk var på Biblioteket i Kungsbacka, där hans stora fondmålning ”Bokskog” hänger. En magnifik målning och just i min smak. Konstnären verkar vara något av en doldis. Med tanke på hans stora estetiska och kreativa kapacitet borde han ha synts och omtalats mer. Men han har en hemsida i alla fall dit den här bilden leder. Tyvärr hittar jag bara den och de flesta andra målningar som små ”frimärken”. De här bilderna ska ses i större format!
Så, jag har alltså gjort ett konstköp. Det händer inte för ofta eftersom jag vanligtvis inte har råd. Men här var priset i min ekonomiklass.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Konstförvärv

  1. Redaktören skriver:

    Det är det där med slumpen (eller ödet). Hade jag inte kommit alldeles för tidigt till ett möte i Kungsbacka, hade jag inte bestämt mig för att fördriva väntan i Kulturhuset Fyren. Och då hade kanske inte jag heller upptäckt konstnären, via den anslående fondmålningen? Förresten är det lite kul att det finns ett konstnärligt släktband mellan Bengt Nordenborg och Kjell Sundberg som jag skrev om här: http://www.inkspots.se/2015/05/en-herrans-tur/ . Samma fantasifulla berättande i bilderna/skulpturerna och samma ”sagoskimmer” om jag får uttrycka mig lite vårdslöst. Ingredienser i konsten som går ofelbart hem hos mig. ;)

  2. Musikanta skriver:

    En så fantastiskt underbar konstnär. Roligt att du tipsade – konstigt att jag inte hört talas om honom tidigare. Men det är väl för att han befinner sig på fel sida av Sverige. Vore väl något för Sven-Harrys!
    Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *