Storm på 6 x 4½ centimeter

 

FELIX VALLOTTON är en av mina absoluta favoriter. I synnerhet är det hans träsnitt som fångar och fängslar mig. Här är hans: Les baigneuses surprises par l’orage (Baderskorna överraskas av stormen). Ett litet tryck, plattan lär mäta endast 6 x 4½ cm (en tändsticksask är 6 x 3½). Ändå en så väldigt innehållsrik bild. Det är ordentliga stormbyar som plötsligt tar i och sliter i två stackars badandes hår och särkar. Figurerna, miljön och den oroande stämningen med ovädret. Inte ett spån för mycket har konstnären skurit ur träplattan, inte heller för lite, utan just exakt så mycket som skapar bilden av kvinnorna i nöd. Se bara som det blåser! För mig är detta trolleri. (Humor saknade han sannerligen inte heller.)
Vallotton (1865–1925) var en produktiv artist med ett ’bildspråk’ som tilltalar mig. Och just träsnitten är så mästerligt skurna, uttrycksfulla (trots begränsningen till svart och vitt och ofta pyttelitet format) att man häpnar. Konsten behöver inte vara storvulen, högröstad och sensationsinriktad. Ett geni förmedlar mycket på bara 27 cm2.

Redaktören

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *