Ute och inne

BOKMÄSSA i Götet – gemytets och det lätta sinnelagets huvudstad. Eller…? Redaktörens första besök, eftersom det aldrig blivit av tidigare, sker en lördag, samma lördag som nazisterna fått lov att marschera och demonstrera längs de närliggande kvarteren. I självaste Göteborg! Det är inte den stans stil enligt mina referenser. Polisbilar och pikéter, ridande poliser och poliser till fots. Och över alltihop – helikoptrar. Ett enormt pådrag. En stor, fredlig och sjungande motdemonstration mittemot entrén till Bokmässan, resmålet, var ju ändå tecken på att vett och besinning, den goda sidan, ändå finns – där ute.

Inne på själva mässan skärmades allt detta av. Där rådde det speciella, bullriga lugn som alstras av de tusenden som strömmar längs montrarna och av olika högtalarförstärkta föredrag och panelsamtal här och var. Mässor har jag bevistat (och fått nog av) men aldrig någon för så ”nyttiga” produkter som böcker. Det var nog på tiden. Enorma torg (som Bonniers t.ex), stora montrar, lite mindre och så de pyttesmå ”båsen” där de mindre  resursstarka försöker locka in de passerande. Böcker vart än man ser, böcker av alla de slag, i alla ämnen för alla smaker. Slumpen råkade föra mig till en monter med isländsk litteratur. Ja, rent av en isländsk monter. En del av romanerna har jag redan läst, men jag fick i alla fall med mig prov på två, av mig olästa författare. Och så förstås; en tjusig broschyr om Island!
Denna gång hade jag ett speciellt ärende som puffade för resan hit och schemat var tajt. Nästa år kommer jag förberedd för en riktig heldags genomgång! Visst är kommersen lika påtaglig på Bokmässan som på alla andra mässor, men vadå! Det är annorlunda med böcker. Väldigt annorlunda.


Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *