Egyptienne XIII – Pinnen

Här återkommer jag till ämnet om Den inofficiella trafiken över Nilen, med nya tolkningar av de gamla inskriptionerna om livet i Nildalen under 18:e dynastin:

OM MAN TÄNKER efter, vilket naturligtvis också en prinsessa gör, så duger det inte alls att komma fram naken till ett rendez-vous. Därför bar hon klänningen och peruken som ett knyte på ryggen då hon färdades över floden. Knytet blev vått, naturligtvis.

Hon försåg sig också med en stark och lätt åtkomlig pinne. För hur det nu än var med krokodilerna i nedre Nilen; talrika var de inte, men man kunde ändå aldrig vara helt säker. Det kunde finnas fler exemplar än besten som nära nog blev prinsessans öde. Därför utgjorde ’Henuttanebs pinne’* hennes självskrivna säkerhetsutrustning.

*Pinnen som hieroglyf återfinns i oräkneliga inskriptioner fr. o m. 18:e dynastin, med betydelsen: trygghet, skydd, försvar. Äv. förutseende. Mer sällan vis, förnuftig. Dubbla pinntecken anses allmänt ha betydelsen: ogrundad rädsla, panik, feghet. Äv. hysteri.) Hieroglyfen i en kombination med ”människa”, får betydelsen: Tillförlitlig person, betrodd. Äv. svår att lura.   Övers. anm.


Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Egyptienne XIII – Pinnen

 1. Redaktören skriver:

  Du vet väl att jag uppskattar dina kommentarer, Ingrid. Skämtsamma men synpunkter ändå, väl?
  Jag kanske måste ta en paus för att utföra ett illustrationsuppdrag. (Ett annat projekt.) Det kan alltid vara en risk att det inte går att starta om igen – när det gäller egna grejer. Kanske hinner jag bli färdig dess för innan också? Det går lite fortare nu när jag fått anpassa tekniken – och mig.
  Jo jag antog att du skämtade om mina kunskaper i hieroglyfer. Jag kan verkligen inte ett smack – men så vackra tecken de är! Ja hela den egyptiska konstskatten är ju så skön, mystisk och sublim. Och så inspirerande undersköna damer! Nej det blir ingen barnbok av mina ”Egyptiska nätter”. ;)
  Här är dagens testbild: http://www.inkspots.se/wp-content/uploads/2019/02/hålan72.jpg
  Ronny

 2. Musikanta skriver:

  Hoppas verkligen att allt inte rinner ut i sanden. Det är/blir en härlig historia med lika härliga illustrationer. Jag hoppas du förstod att jag försökte skämta lite?
  Ingrid

 3. Redaktören skriver:

  Vid gamla Memfis, nuvarande Al-jizah eller något sånt, finns ställen där avståndet mellan Nilen och andra stranden (en ö) ligger på 60-80 meter. Visst är det ett långt avstånd för en bågskytt, men det ska vara svårt för att bli en bedrift. Skickligheten kommer att sättas på prov igen, om jag får behålla hälsan och intresset. För min egen skull har jag gjort en profil av Nilen på det aktuella stället: http://www.inkspots.se/wp-content/uploads/2019/02/nilprofil72.jpg
  Det är korta metrar, men det tillåter jag mig att godkänna. Sen blir det romantik, ränker, duell och prinsessa och halva kungariket. Kanske.
  Nej, att skriva barnberättelser klarar jag inte. Eller vill inte. Det jag visar och kåserar om här i ”Magazinet” är inte heller något som har ett klart mål. Bok/häfte eller någon digital applikation? Eller så rinner allt ut i den Egyptiska sanden. Men det är roligt just nu i alla fall.
  Jag vet att jag är mycket vårdslös med källforskning och faktaunderlag till inläggen och bilderna. Jag till och med tar uppgifter ur luften, när kunskaperna tryter. Och det gör de nästan hela tiden. Så vad som återges här i Inkspots ska nog tas som det nonsens det är. :)
  Redaktör’n, Ronny

 4. Musikanta skriver:

  Spännande att följa detta nildrama. Hur prinsessan kunde smyga sig ut varje natt utan att någon av vakterna eller hennes tärnor märkte det är konstigt, tycker jag. Hon måste också ha bra syn och simförmåga eftersom det var hela 75 m till andra stranden. Herdepojken såg bra, han också.
  Bra att du försåg henne med klädknytet. Jag funderar på vilken målgrupp den här boken (som det förhoppningsvis blir en dag) är tänkt för. Barn? Unga vuxna? Andra? Hade det varit barn så behövds det fler hemska äventyr och lite mindre naket. Annars går det bra utan. Beundrar din fantastiska förmåga att förstå alla hieroglyfer – du måste snart bli utnämnd till hedersdoktor vid det berömda universitetet i Kairo. (Läste om det när jag googlade på Aguéli.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *