Män emellan

MÄRKLIGT NOG kan jag inte påminna mig om att ha sett Josef och Jesusbarnet på bild tidigare. Kanske har jag det utan att ha fäst mig vid det? Min pågående högst opretentiösa källforskning, leder mig på olika vägar och just den här bilden stannade jag tvärt inför. Den är utförd av Bolognaren Guido Reni, år 1640 (enl. uppgift).

Många madonnabilder har jag sett, ja oräkneliga versioner av jungfru Maria med den lille Jesus, har passerat min blick. Men barnet i Josefs famn, nej det känns som första gång jag ser det. Och: vilken bild! Josef ser gammal ut (jag vet inte hur det var med hans och Marias åldrar) men visar mer kärleksfull närhet till barnet än många av madonnorna. Och att han inte är den lille frälsarens ’riktiga’ pappa, förtar inte faderskänslorna. Barnet är mätt och belåtet, har fått en len persika att hålla i. Far och son i varm och innerlig närkontakt och en stunds jollrande konversation, män emellan. En fantastisk målning i mitt tycke!

Målningens titel är: Saint Joseph and the Christ Child, eftersom den hänger på ett museum i Houston.


Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Män emellan

  1. Redaktören skriver:

    Ovanlig och ovanligt fin. :)

  2. Sven skriver:

    Ja, verkligen en känslofylld bild. Du fick även mig att upptäcka denna konstskatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *