Lättjan

”La Paresse” (Lättjan). Träsnitt

Félix Vallotton, schweizisk konstnär (1865 – 1925). En alltför sällan och alldeles för blygsamt framhållen målare och framför allt en synnerligen mästerlig grafiker med en mängd träsnitt i verklistan. Den sparsmakade elegansen och de precisa linjerna, de säreget uttrycksfulla kompositionerna och hanteringen av den mäktiga svärtan gör hans grafiska bilder enastående!

Just den här bilden uppfattar jag dessutom som enormt sensuell. Det är otroligt att den mjuka kvinnofiguren, de fluffiga kuddarna och täcket är skurna ur ett hårt träblock. Att sedan också den kalla trycksvärtan kan förmedla den värme som bilden har, är också svårt att förstå, liksom hur han kunnat disponera bildytan på ett så fulländat sätt.

Såna här funderingar kommer först då jag sitter ”analyserar” bilden. Innan dess har jag länge njutit av den – en av mina favoriter!

Redaktör

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *