Lissabon II – En kulturpromenad

DE SENASTE arton åren har jag haft förmånen att få komma till Portugal då och då. Tack vare släktförbindelser har jag också fått komma in i det Lusitanska vardagslivet på ett helt annat sätt än vad som oftast är möjligt för en vanlig turist. Att handla mat i kvartersbutiken t.ex, att äta hemma hos ”vanligt” folk och titta på TV-programmen (mycket verkar vara samma typ av skräp som här hemma).

Alfred-Auguste Janniot: "Printemps: Hommage a Jean Goujon"

Om man gillar kultur och historia finns ett överflöd att se och uppleva i Lissabon. Konsten kan begrundas både i det fria, som offentliga verk eller i något muséerna. Gulbenkian Art Museum har hustrun och jag besökt tidigare, men den enorma konstsamlingen, tar sin tid att betrakta och jag är inte färdig ännu. Fundação Calouste Gulbenkian har också ett par stora anex för tillfälliga utställningar, samtidskonst, konserter och mer. Till yttermera visso omges förstås byggnaderna av en ”park” med amfiteater, en skönt porlande bäck och förstås: grönska!
Samlingarna är som sagt omfattande. Vissa avdelningar och vissa verk fångar givetvis mer uppmärksamhet än andra och då muséet visar konst från Egyptisk forntid fram till nutid, behövs bra ”stå-och-gåben”. Såna har jag inte längre. Tyvärr. Lösningen är väl att göra flera besök.

Peter Paul Rubens: "Helena Fourment"

Rui Chafes: "Durante o sono" (under sömnen).

 

En temporär utställning, ”Natureza-Morta na Europa” – stilleben av snart sagt samtliga europeiska (konsthistoriska) konstnärer pågår för närvarande, samt i ett annat hus: Doris Salcedos ”Plegaria Muda” (tyst bön), en stor mängd bord med växande gräs. Men hur jag själv upplevde den kan jag nog lämna därhän. Däremot tilltalades jag (kanske inte så konstigt?) av Gabriela Albergarias verk av blandat material med en stor bakgrund, tecknad med färgpennor.

Gabriela Albergaria: "Um jardim ao meu gusto" (En trädgård i min smak(?)).

Stiftelsen Gulbenkian, har bland annat också en egen symfoniorkester och ett för övrigt digert program med kulturella evenemang och begivenheter – i Lissabon. Man bor kanske på fel plats?

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *