Efterlysning!

I MIN UNGDOM sjöng gruppen Family Four (då Inger Öst fortfarande ingick i gruppen) glatt och frejdigt i min radio:

”Se, länsman jagar oss med höjt gevär
och det hotar att slå bränder när han svär.
Han hotar skjuta efter oss med krut,
för hans kulor har vi redan plockat ut.

När Kronofogden kräver oss på skatt
ja, då kan vi knappast hålla oss för skratt.
Han tänker ta vartenda dugg vi har,
men vi lurar honom – vi har inget kvar.”

(Med reservation för svikande minne.)

Det bör ha varit 1964 enligt min rekonstruktion. Sedan dess är sången såsom utplånad ur musikhistorien. Den liksom en visa till vars melodi Cornelis Vreeswijk senare skrev sin berömda ”Cecilia Lind”. I Inger Östs klocklika omkväde heter det: ”… sitt inte i brudstol när sönda’n är här.”
Jag hade spelat in låtarna på ”open reel-bandspelare”, men både band och maskin är förstås sedan länge borta – liksom sångerna. Alla mina sökningar på webben har varit gagnlösa, Gruppens övriga schlagerutgivning finns att hitta, men icke dessa båda pärlor. Inte en rad – inte ett klipp.

Råkar du läsa detta, är runt 60 eller mer och har upplysningar, är all din information välkommen!

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 svar på Efterlysning!

 1. Lars Holmqvist skriver:

  No worries. Vi gillar att rota i gammal och -numera- udda musik som ingen minns. Sånt här är en utmaning. Nånstans i skivsamlingen har jag också ett par plattor med Family Four (arvegods efter farsan) men jag misstänker att det är nyare alster. Två LP vill jag minnas. Ska se om jag kan gräva fram dem under den kommande veckan för skojs skull.

 2. Redaktören skriver:

  Tack Lars också! Det ser ut som att jag behöver få tag på två skivor. Det måste vara ”När sönda’n kommer” som jag också letar efter.
  Peter, Paul & Mary, har gjort en ”Monday morning” på samma melodi som Cornelis vreeswijks ”Cecila Lind”(jag vet inte när) och det är tydligen en folkvisa från England(?). Det mystiska är att Cornelis ballad verkar att ha ”raderat” ut Family Fours visa – i alla fall ur radions skivarkiv. Jag återhörde dem aldrig mer… någonsin (efter att mitt band och bandspelare försvann/gick sönder)! Med er hjälp tycker jag mig dock ana ett ljus i slutet av tunneln.
  /R.

 3. Lars Holmqvist skriver:

  1965 släppte Family four en EP med låtarna

  En Vacker Da’
  Skicka Hem Mej Till Bollnäs
  När Söndan Kommer
  Vi Har De’ Skönt

  http://www.discogs.com/Family-Four-Family-Four/master/391688

  Som man ser på Discogs finns det minst två olika RCA-utgåvor av EP:n.

 4. Henrik O A Barkman skriver:

  Sida 1:
  Lyckovägen
  Pyjamas
  Jag är stor
  Stampa med foten, Annie
  Vänner
  Hej hå
  Björken och linden

  Sida 2:
  Flickan med paraplyt
  Tora Jansson
  Jag tror aldrig mer på en kvinna
  Hösten inom mej
  Det är så underbart att leva
  Hälsingeliv
  Lillan och lillebror

  Tyvärr är skivspelaren nerpackad sedan en flytt, och det är mest just Hälsingeliv jag minns.

 5. Redaktören skriver:

  Det är just frågan, vad en nostalgitripp får kosta. Men jag har i alla fall skiv-ID’n och namnet på plattan att söka vidare efter, tack vare dig. Länken gav en fin bild av omslaget – nackhåren kryllar sig! (Det var tider det – de också!) Klart att du behåller ditt exemplar! Vet du om den andra visan kan heta ”När söndan kommer”? och finns på samma platta?
  /Ronny

 6. Henrik O A Barkman skriver:

  Den verkar inte vara omöjlig att hitta, om man är beredd att betala:

  http://www.ebay.com/itm/FAMILY-FOUR-s-t-LP-German-LPM-9987-VG-1964/220506782641

  (Jag har skivan, men inte till salu)

 7. Redaktören skriver:

  Ett stort tack Henrik! Det är var ett jättekliv på vägen till klarhet. Ibland har jag nästan tvivlat på mitt eget minne (fast melodin sjunger ännu inom mig). Nu ger det sig om jag kan hitta skivan också. :)
  /R.

 8. Henrik O A Barkman skriver:

  Den första visan heter Hälsingeliv, och finns med på LP:n ”The Family Four” (RCA Victor LPM 9987) från 1964.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *