Kulturarv?

KUNGLIGA BIBLIOTEKET har en webbrobot som samlar in svenska webbsidor. Under 6-7 timmar scannades detta opretentiösa webbmagasin igenom – intill minsta kommentar och oansenligaste krummelur. Så här skriver man om verksamheten på: www.kb.se.

”Kungl. Biblioteket startade 1997 projektet Kulturarw³ i syfte att samla in svenska webbsidor. Idag finns drygt 1,7 miljarder objekt motsvarande cirka 72 Terabyte data.
Syftet med insamlingen
KB har samlat, beskrivit, sparat och sett till att svenska publikationer blivit tillgängliga för allmänheten sedan 1600-talet. Nu publiceras alltfler dokument enbart digitalt och för att ta hand om den informationen samlar och förvarar KB även svenska webbsidor. Samlingen lägger grunden till ett elektroniskt arkiv av vår tids webbpublicering för kommande generationer.”

http://www.kb.se/om/projekt/Svenska-webbsidor—Kulturarw3/

Det ger ju vissa funderingar det här, att vara del av detta kulturarv och att lagras i digitala arkiv – för framtida generationers ögon.  Men när vi ger oss ut på Internet med våra hemsidor och bloggar, är det trots allt offentlig publicering vi sysslar med. Så det är väl helt följdriktigt att Kungliga Biblioteket även arkiverar såna här ”elektroniska” skrifter.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *