Många små bilder

malarladaNÄR MAN ÄR på resa, skulle man kanske inrikta sig på miniatyrer? Jag brukar packa ner ett block och en penna och ibland det lilla målarskrinet också. Nu har jag dessutom fått ett par handbundna skissböcker av min dotter, i precis lagom format att ha med sig. En skönt kvadratisk och en lågbred, som mitt 50-tals vilda västernserier. Med miniatyrer får man plats med många bilder i blocken. Och så tvingas man snåla in på detaljerna. Det ger bra övning i att sålla fram det väsentliga i motiven.

miniatyrDet har hänt att jag har satt mig på ett café, med en öl och ett glas vatten (ölen till mig och vattnet till måleriet). Men det kan vara svårt att hitta det rätta, lugna stället.
På resor blir det dock sällan så som man tänker sig. Antingen har familjen andra planer än jag, vänner ska besökas, om man nu rör sig i såna trakter eller också finns överhuvudtaget ingen bit bord eller en stol att använda. Caféet återstår då. Och av såna går det minst tolv på dussinet i de där trakterna. Så kanske det får bli en och annan öl då? Den är alltid iskall!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Många små bilder

 1. Redaktören skriver:

  Egentligen är det lite fusk, Ingrid. För bilden kommer från skissblocket. Rätt ofta blir det bättre när man skissar lite vårdslöst, utan respekt för papper eller duk. Åtminstone tycker jag att det är svårast att börja på en vit yta. Har man bilden klar för sig går det väl an, men om man ska ”söka” motivet i sitt inre, är det bäst att göra det i skissblocket. Där dyker det upp intressanta saker när man minst anar. Du använder väl skissblocken flitigt?
  På sådär små bilder är det bäst med vässad penna och de tunnare penslarna. Men sen är det ju så också att man kan komma undan med en hel del missar. De syns ju inte när det är så smått.

  Tack så mycket! Nej det är ingen fara. Jag tror ingen farit illa av för mycket beröm. Men det är klart – jag måste passa mig för att bli alltför högfärdig. ;)

 2. Musikanta skriver:

  Det var vad min handledare på konstkursen tyckte att jag skulle göra – snåla in på detaljerna. Men då gällde det inte miniatyrer utan vanliga tavlor…
  Jag är som vanligt oerhört imponerad av din skicklighet (börjar väl bli tjatigt att höra). Förstår inte hur du bär dig åt för att måla på en så liten bit och ändå få till ett uttryck i ansiktet på den lilla tjejen.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *