Maximov(ies)

JAG ÄR FÖRTJUST i tecknad kortfilm. Men inte så mycket i de här moderna, där datorn gör grovjobbet och resultaten blir likartat elastiska gummifigurer med fånig mimik. Till det: evinnerliga kameraåkningar som om man vore en mås. Nej tacka vet jag de gamla, långsamma metoderna och de kreativa avantgardisterna! En del filmkonstnärer håller sig ännu till ”ruta-för-ruta-metoden”, trots det mäktiga arbetet.

En animatör vars filmer skiljer ut sig heter Ivan Maximov. Hans små ganska surrealistiska filmer, med udda varelser i bisarra miljöer går direkt till hjärtat. Det finns många stora konstnärer, även inom animerad film, från olika länder och tider. Ivan Maximov är en av favoriterna. Här är hans möjligen senaste film: ”Baby of the Fisher”. De rena linjerna, de säregna figurerna, stämningen, vemodet. Allt finns med. Allt som kännetecknar denne genialiske filmmakare. Plus en söt liten berättelse.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.