Dränkt i svansjön

DET ÄR BRA med SVT’s lördagssatsningar: Veckans föreställning, som då och då lyfter fram både dans, opera, teater och annan scenkonst; bland de få programpunkter som publikservice-TV har kvar för mig. I kväll: Alexander Ekmans ”A Swan Lake” från Oslooperan. Ett skickligt koreograferat/regisserat spektakel som bara vagt påminner om de svansjöar vi är vana vid.

swanlake1

Det är väldigt fantasifullt iscensatt och oerhört skickligt koreograferat och första akten är proppfull av komiska infall, effekter och ett stundtals hejdlöst ”kaos”. Mycket upprepningar á la Pina Bauch i inledningen, fast på ett lättsammare, ytligare sätt i mitt tycke. Men det är full fart och man anar snart att målsättningen var att göra en annorlunda föreställning. Och det är det, absolut. Det är såna här uppsättningar som kanske skulle kunna öka intresset för balett?

swanlake2

Men sedan kommer långa akten: 6000 liter vatten över scengolvet och 50 minuter tjatig plask-och-vattenlek. Efter tio minuter inser jag att detta kostat resurser att arrangera. Och då ska man fan utnyttja vattnet fullt ut också! Ett regn av badankor och diverse vattenrelaterade upptåg hjälper inte när själva koreografin kör fast och blir tråkig. Det blev för mycket ”Vegas Style” och för lite nerv tycker jag, även om några små vattenblänk glittrade till då och då. Huvudmålet med föreställningen må ha varit att göra något spektakulärt – men de ansträngningarna tog nog död på verkets ”själ” som byggdes upp i början. Eller så drunknade den i sjön?
Kan ses på SVTplay till den 29 oktober.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.