Bulten – en dansupplevelse

bulten087

INGET MINDRE ÄN BRILJANT! Än en gång får man vara tacksam att SVT2 sänder ”Veckans föreställning”. Vilken kanal skulle annars göra det? Franska Arte förstås, som är en av producenterna, tillsammans med BBC och andra. Att fram till 7 september sända baletten ”Bulten” till Dimitrij Sjostakovitj musik och Statliga Bolsjojteaterns orkester och balettensemble via SVTplay, är generöst och klokt!

bulten03bSå här beskriver man programmet: ”Vi fortsätter hylla Sjostakovitj med hans balett ”Bulten” från 1931. Ett uppbyggligt verk som handlar om den late verkstadsarbetaren Ljonka. Med kyrkans hjälp planerar han att sabotera femårsplanen genom att stoppa just en bult i maskineriet. Låter det tråkigt? Alls inte! Kvällens föreställning är en retrofest av konstruktivistiskt snitt med svindlande dans, färggrann scenografi och så Sjostakovitjs typiskt infallsrika, humoristiska musik.”bulten02

bulten04

 

 

 

 

 

 

bulten01

bulten05Det här är ”Sovjet”, i glada färger och med uppsluppet lynne. Det är en burlesk, nästan farsartad historia där de som räddar systemet blir hjältarna. Till och med angivaren hyllas. För sabotören går det däremot illa! Övertydligt som i gängse totalitär propaganda, men det underliggande budskapet går ändå fram. Nu liksom förmodligen också i 1930-talets Moskva.
Bolsjojbaletten har ju alltid varit världsberömd. Det är lätt att förstå varför. Vilken skicklighet, vilken drill och vilket flyt! Den klassiska grunden är påtaglig, men koreografen, Alexei Ratmansky, har frigjort dansarna och utnyttjar deras hela kompetenta register och skapat mängder av nya rörelser, steg och gester. Och tempot är genomgående högt; industriellt! Inte en död sekund skulle jag vilja påstå.

bulten07

Den här föreställningen, från 2006, kan man gott se även om man inte tror att man gillar balett. Eller Sjostakovitjs musik! Det är ett helverk med världens bästa dansare, skapat av en skicklig och enormt kreativ koreograf, en imponerande scenograf, kostymör, ljussättare… ja hela Bolsjojteatern! Och Sjostakovitjs musik är verkligen inte svår att lyssna till. Och har man inte möjligheter att se föreställningen ”live” i Moskva (hur skulle det gå till?) är ändå SVT-play ett ganska bra alternativ. Tack för de’ SVT!
(Kan ses ända till den 7:e september alltså!)

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.