Läsfrihet

sid7EN VÄN UNDRADE efter ett tidigare inlägg, om jag hade oflyt i mina bokval. Och ja, så är det nog. Jag ger upp en gång till (utan att nämna varken författare eller titel). Jag orkar inte fortsätta läsa när jag reagerar negativt redan på romanens anslag, när första mening börjar med namnet på huvudpersonen – troligen det allra vanligaste mansnamnet i svensk skönlitteratur: Erik. Att jag sedan snabbt och vagt informeras om att hans fru är på vandringsresa i Österrike medan han själv sitter med en kaffelatte och iakttar en kvinna som lär ha sin betydelse i berättelsen, blir en hög tröskel att komma över. Och när han tar en tugga av sin ciabatta med parmaskinka. Då slår jag uppgivet igen boken. Detaljbeskrivningar ja, men lite relevans också, tack. (På samma sätt finner jag Murakamis studier av huvudpersonens intimhygien lika ovidkommande och meningsösa.) Om jag ska följa en romanfigur i 177 sidor, gäller det först och främst att jag  på ett eller annat sätt snabbt kommer i stämning och finner sällskapet intressant. Jag behöver inte veta vad som finns på smörgåsen han äter. Inledningen är väl den ständiga nöten för författare, den som är så nödvändig att knäcka om man vill fånga läsare. Lata läsare som jag i alla fall.

sid8Ja, jag har nog oflyt i bokvalet. Men det är nog ändå så jag vill ha det. Boktips är kanske bra, men eftersom vi människor är så olika, är det egentligen ingen hjälp för den som letar efter läsupplevelser. Därför har jag aldrig förstått vitsen med att kasta sig över sånt som recenserats, diskuterats, hyllats och prisats. För mig vore det ungefär lika spännande som att åka guidad tur och titta på sevärdheter. Jag har inte råd att köpa alla mina böcker när de kommer ut, men biblioteket är ganska bra på att sätta fram nyheterna. Fast det är heller inte där jag oftast gör mina fynd. Jag har inget system eller metod för mina bokval – de är tämligen slumpartade, infallsbetingade. Således får jag lämna tillbaka o- eller halvlästa verk då och då. Men som sagt: det är så jag vill ha det. Det ger mig en total, opåverkad frihetskänsla i mitt läsande.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.