Svalkande sommarläsning: Karitas – utan titel

kmbKARLAKARLEN FINNS naturligtvis även i den här berättelsen från Island, flera stycken till och med. Men det här är en roman med klart feminint perspektiv och det är kvinnorna som är i fokus, boken igenom. Och detta utan att man saknar den omedelbara manliga närvaron. Tvärt om! I Kristín Marja Baldursdóttirs bok följer läsaren Karitas uppväxt under början av förra seklet, hennes starka mor och tydligt tecknade systrar. Tre bröder finns också i familjen, men som sagt; fokus ligger på kvinnorna – kvinnor som haft sina verkliga förebilder.
Det hårt arbetstyngda isländska livet präglar berättelsen och att Karitas drömmer om att bli konstnär gör inte tillvaron enklare för henne. Men hon hon har en stark drivkraft. Och det tycks även författaren ha. Berättelsen går framåt i ett ledigt men vitalt tempo och i en behaglig språkton som hela tiden vidmakthåller läslusten. Personerna i boken har alla fått sina trovärdiga karaktärer och det känns omöjligt att inte ta till sig dem. Och så är det ju det här med miljön, den märkliga och fascinerande ön: Island! Jag kan varmt rekommendera romanen (Bra Böcker AB, 2006) som svalkande sommarläsning.

btg4

 

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Svalkande sommarläsning: Karitas – utan titel

  1. Musikanta skriver:

    Tack för tipset!
    Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *