”Tumultuoso”

schicci

Inledningen som klaverutdrag. Här var’e prickar!

BLAND MUSIKENS UNDER finns Giacomo Puccini, giganten som förutom sina ”stora” magnifika verk också lämnat efter sig sin ”triptyk” av korta operor, varav den ena är den uppsluppna och komiska historien om den avlidne Buoso Donati, de sörjande (giriga) anförvanterna, ett testamente och en listig; Gianni Schicchi.
Det här är både tillgänglig och lättsmält underhållning, även för dem som inte tror sig gilla opera.

schicci2

Den genialiska figuren.

Inledningen är ett kraftfullt och snabbt fortissimo, ett anslag som snart glider över i ett hetsigt ”tumultuoso” (som notbladet anger) och ett lite broadwayklingande tema, eller snarare: en pockande synkoperad figur som upprepas och vävs in i den musikaliska bakgrunden under första delen av föreställningen, ja den dyker faktiskt upp då och då under fortsättningen också. Figuren klättrar på notlinjerna och gäckar i olika tonarter. Så ”lite”, men så genialiskt! Operan är kort och lustig, musiken lite annorlunda, men minst lika fullödig och förstklassig som alltid. Laurettas aria har ju t.ex. blivit ett örhänge.
Här en alldeles utmärkt uppsättning från Glyndbourne Festival Opera 2004, där allt är välgjort och väl genomfört. Operan sjungs på italienska (textad på spanska) men jag tror man förstår det mesta ändå. Ett gratisnöje tack vare Youtube!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Tumultuoso”

  1. Redaktören skriver:

    Just den här uppsättningen tycker jag är strålande; musikaliskt, dekor och kostym – och inte minst sångarnas rollprestationer. (Och förstås; TV-inspelningen!)

  2. Musikanta skriver:

    Tack för tipset. Ska lyssna vid tillfälle.
    Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *