Vid vägskälet.

EFTER 847 INLÄGG och 42 fasta sidor: Här står redaktören vid vägskälet med sin blogg.

Det har inte undgått mig att de små Smart- och Iphoneformaten är vad som gäller i Internetkonsumtionen numera. En del fäller ännu upp locket till sin bärbara dator, men vi som solar oss med en ”riktig” skärm, börjar nog bli försvinnande få – om nu inte stationära arbetsplatser ska räknas in. Och min blogg är väl inte direkt avsedd att spilla andras arbetstid på, även om det är kul om det händer.

Inkspots är med avsikt upplagd på en fast bredd för att jag ska kunna lägga in bilder och text jämte varandra och växla höger- vänsterställda och fullbreddsbilder om vartannat. Som gammal layoutare har jag velat göra mer åt sidorna än bara långa, jämntjocka tarmar av text och bild. Typografin och layouten som ändå har sina begränsningar i HTML-tekniken tappar i mitt tycke ännu fler möjligheter när skärmformatet krymper till enspaltare.

”Times are a-changin'”, men inte jag (lika snabbt). De existensiella funderingar som publicerandet av det här Magazinet dragits med, kanske ända från början, har rört innehållet: Vem kan tänkas vara intresserad? Hur meningsfullt är det egentligen att visa och berätta om vad jag gör, tänker, vill, tycker, mår…? Den här frågan om bloggens vara eller icke vara som balanserat under alla skrivande stunder, ser nu ut att tippa över till icke vara om jag också måste rätta mig efter enspaltsläsarna ifråga om utseendet på Inkspots. Jag har svårt att se en framtid för Magazinet på 3½ tumsbredd.

Om jag byter bloggens tema till ett med ”reglerbar” bredd, som anpassar sig till mobilformaten, kommer innehållet i tidigare inlägg att hamna huller om buller. Och att redigera om 847 inlägg och 42 fasta sidor är givetvis inte rimligt. Jag ska ta mig en ordentlig funderare på vägvalet jag står inför. Sju års bloggande kanske räcker?

 

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vid vägskälet.

 1. Redaktören skriver:

  Du har ändå inte text och bild bredvid varandra: Löpande text-bild-bildtext är enkelt, snyggt och problemfritt och så det funkar bra även på små skärmar. Och temat är mobilanpassat. Se själv:
  https://search.google.com/test/mobile-friendly?id=FHE7JzLs00CmtG2yhOIKgQ

  Men jag har velat ha lite ”tidningskänsla, med texten flytande till höger eller vänster om bilden – och lite annat. Så jag valde det tema som jag tyckte var snyggast och mest passande för min ”bloggkaraktär”. Tiden har gått ifrån mig. Nu måste jag bestämma om jag vill vara med längre.
  Domänen är bara en adress till platsen där bloggen lagras sen är det datakoderna som styr hur det ska se ut (hos de flesta). Jag tycker inte att du ska mixtra med din blogg. Den är bra som den är!
  Redaktören vid vägskälet, Ronny

 2. Musikanta skriver:

  Jag har inga problem med Blogger, än så länge i alla fall. Jag kan både vänster och högerplacera, men är mest hemma med min långa, jämntjocka tarm, som du uttrycker det. Men jag kanske ska pröva att göra om lite i min layout? Tack för tipset. Du kan väl ha bloggen i någon annan domän, eller vad det heter?
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *