Innanför eller utanför verkligheten

JAG KAN SITTA på kvällen och önska mig något, söka lite på Internet och beställa. Det är nästan farligt enkelt. Jag kryssar i rutan att jag godkänner villkoren,  knappar in adress och kortnummer, så är köpet avgjort. Jag tror inte att jag riskerar att förköpa mig och nu kommer dessutom snart pensionen – så jag unnar mig! Ett par dagar senare kommer posten: ett tjockt brev från Mariaplans Antikvariat i Göteborg.

Marie Hermanssons debutbok, en samling berättelser, från 1986. Den gjorde ett särskilt intryck på mig och blev den viktiga bok som på ett bestående sätt kom att påverka mig och mitt läsande. Troligen kom boken också att påverka mitt fortsatta bildskapande.
Jag kan svårligen sätta fingret på vad det är som gör författarens berättande så speciellt – i den här, hennes första novellsamling och i alla de följande romanerna. Men kanske är det hennes vardagsnära personer, realistiska miljöer och företeelser, allt vi känner igen men skildrat sådär beslöjat och gåtfullt som bara hon kan. Flera av de här novellerna rör sig vid en öppning i verkligheten, en reva i kulissen. Vilken sida jag befinner mig på, kan jag inte alltid avgöra. Kanske strax utanför?
Jag har länge velat äga just den här utgåvan av Marie Hermanssons ”Det finns ett hål i verkligheten” med Inger Edelfeldts omslagsbild. Nu har jag den.

Det här inlägget postades i Nostalgia / Arkivrelaterat, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Innanför eller utanför verkligheten

  1. Redaktören skriver:

    Just Bokbörsen. Jag gjorde ett inköp strax innan också. En komplettering med ett seriealbum nr 3. Det har sett så retsamt ut med 1, 2 och 4 i bokhyllan. Klart att det är bra och bekvämt med nätshopping. Boken och albumet har dessutom kommit ända fram i brevlådan. Nu väntar jag bara på DVD’n från England.

  2. Dotran skriver:

    En god investering, vill jag påstå! Bokbörsen? Tycker att de har styrt upp sin tjänst riktigt bra på sistone, har blivit som du säger – väldigt enkelt att handla. Och det är ju bra. Eller…? ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *