Jag hade fel, vilket händer

Den ännu ofullständiga sviten.

JAG TRODDE ATT serien som jag skrev om tidigare var komplett i och med att jag fick tag på nr. 3, ”Ormens timme”, men det visade sig när jag så förnöjsamt läste serien att jag saknade ytterligare ett avsnitt: ”Ebenholts i lasten”, det sista!* Och även om det också är en ”cliffhanger”, så står det ”SLUT” på sista bladet i nr. 5. Tack till Serier & sånt!
…Dessa album skapades åren 1980-1984. Inalles 225 fulltecknade, enormt detaljerade sidor i färg. Fyra år är 208 veckor, vilket skulle betyda en genomsnittlig produktion av en sida i veckan. Det tycker jag är både en häpnadsväckande skicklig bedrift och en för mig ofattbar ihärdighet. (Något utmattning kan då rakt inte märkas i kvalitén på sidorna.)

Det ytterligare kompletterande albumet.

Sviten Resande med vinden är alltså en brutal, grym och (måste jag väl påstå) realistisk berättelse om ett 1700-tals nautiskt äventyr. Finurliga intriger för berättelsen framåt, såväl på stormande hav som på land, inte minst i ockuperade länder söderut. Att huvudpersonen, Isa, är en kvinna; orädd, beslutsam (och skicklig med flintlåsbössor), utan att ges karaktären ”super-woman”, var ett genialt drag Av François Bourgeon. Överhuvudtaget intar kvinnorna en minst lika stor och betydelsefull roll i ”Resande med vinden” som männen. Minst. Upprinnelsen till hela den här sviten var för övrigt två barns oförståndiga lek. Tänka sig!

 

 

 * Senare utkomna ”La Petite Fille Bois-Caïman – Livre 1 & 2”, 2009 – 2010, omnämns i i SerieWikin, men är mig veterligen inte utgivna på svenska. Red’s anm.

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *