Vandalorum, en lysande novemberlördag

”UTSNITT” heter en nyöppnad samlingsutställning i Konst- och designcentret här i kommunen. Och utsnittet kan nog tydas som ett ’smakprov’ ur den mycket omfattande konstsamling som Tore G. Wärenstam* en gång grundlade och som en stiftelse under hans namn förvaltar och bygger vidare på efter dennes frånfälle.
Efter obligatoriska invigningstal släpps publiken in och jag måste beskriva utställningen som en lyckträff. Äntligen någonting att titta på, begrunda och uppleva något inför. Det har inte alltid varit så på Vandalorum. Jag gillar dessutom samlingsutställningar!

En samlingsutställning har alltid det goda med sig att jag för det mesta finner något tilltalande/intressant/spännande. Här var utdelningen väldigt hög. Jag måste anta att Tore G Wärenstam hade god smak och att stiftelsen följer denne konstsamlares anda?
Jag väljer att bara glimta utställningen i den här rapporten och istället försöka återge något av vernissagets stämning i bild; med besökare, konsten och deras i flera fall närvarande skapare. Mest därför att jag tycker att du, så lång som möjligt,  ska se den utan obehörig påverkan – som jag själv, när jag gick runt. För; se utställningen, det ska du!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Just nu är faktiskt alla Vandalorums tre lador kvalitativt fyllda! (Länga nr 2 och 3 besökte jag förra veckan, men fick ingen tid för något referat.) Om det fortsätter så här, kommer jag att ändra min generella uppfattning om det här Kulturetablissemanget: Till det mycket bättre!

 

 

* Information om Tore G Wärenstams historia och data om Stiftelsen måste jag överlåta till dig själv att söka. T.ex här.


Det här inlägget postades i 3-dimensionellt, Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vandalorum, en lysande novemberlördag

 1. Redaktören skriver:

  Det är klart att jag är subjektiv i min rapport, men man kommer inte ifrån att det mestadels är välgjord konst med skickligt arbete bakom (vilket kanske är ute i dag?) och jag tror att de allra flesta finner åtminstone något att fastna för och förlora sig i. ”Utsnitt” pågår till 4 mars.
  Sen finns, i nästa länga: ”Face of God”, en märklig utställning som retat några på grund av ”vilseledande reklam”(?), men som jag tycker är både tjusigt gjord och har en rolig grund. Den slutar 28 januari. :)

 2. Malin skriver:

  Verkar vara en intressant utställning – vet du hur länge den pågår?

 3. Redaktören skriver:

  Konsthallen/muséet öppnade sin första etapp 2011, men idé, planering och projektering sträcker sig bakåt ända till 80-talet. Någon gång har namnet uppkommit, men jag vet inte när eller hur. Nu är namnet i alla fall så etablerat att det inte längre skulle kunna heta något annat. :)

 4. Musikanta skriver:

  Alltid roligt att följa med på konstutställningar, även digitalt. Men varför har man döpt konstsalongerna till Vandalorum? Det ger ju inga bra vibbar.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *