Medan Mello

MELODIFESTIVALEN lockar mig faktiskt inte. Istället valde jag Leon Cavallos ”Pagliacci” i kväll. Uppsättningen är från Teatro Massimo i Palermo, denna lika eminenta som generösa teater som lagt upp en rad njutbara föreställningar på ”Duröret”. (Bland annat denna som jag nämnt tidigare.) Men i kväll blev det ”Pajazzo”!

Amarilli Nizza är en personlig favorit. Inte bara för hennes fina sopranröst, utan minst lika mycket för hennes inlevelsefullt spelade roller.

Här passar hon alldeles utmärkt i rollen som Nedda.

Det här är ett italienskt, färgstarkt och maffigt drama. En lättlyssnad och faktiskt ganska lagom lång opera.

Och med full ensemble (rollerna plus stor kör och dansare), bra kostym och scenografi, så blev det här ett (minst sagt) fullgott alternativ till ”Mello” i teven.

Otextad, och  jag som ingen italienska kan. Inga problem, jag läser handlingen på Wikipedia, sen är det bara att klicka igång föreställningen. Att intrigen rör sig bakom kulisserna i Commedia dell’Artemiljö, hade jag kunnat gissa ändå.

Otroheten – och straffet för den. Två döda på scengolvet, och så slutorden: ”Komedin är slut!” Som sagt, ett riktigt bra alternativ till både Melodifestival i TV1 och Mozart/Bergmans ”Trollflöjten” (som jag sett otaliga gånger på VHS) i TV2.

Leon Cavallo: Pagliacci.


Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *