I mörkrummet

IBLAND SITTER LUSTEN kvar i huvet efter att vardagsbestyren är klara för dagen och det kan till och med finnas lite energi över. Så det hann bli ett mörkrumstest i kväll, ett ”miljöprov” på grått papper (från gråskala till RGB och diverse digitalt fix). Nu vet jag mycket väl att framkallning ska ske i totalt mörker. När filmen väl är fixerad och sköljd behövs ingen röd beslöjning. Man kan tända en vanlig lampa, tills det är dags att kopiera, förstås. Det vet Gerd också. Men för den rätta atmosfärens skull väljer jag mörkrumsljuset ändå.
Jag har själv både fotograferat och framkallat ”analogt” (med rätt måttlig framgång) och arbetat med fotografer. Kanske just därför har jag en vurm för den här sortens yrkesfolk. Rätt mycket kommer tillbaka när jag tänker på den tiden. Jag kan till och med förnimma doften av framkallningsvätskan ännu.

 

 

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

4 svar på I mörkrummet

 1. Redaktören skriver:

  Jag märker att Mörkrummet väcker minnen! Och det var ju spännande att ”göra det själv”. (Sen blev det nog för skrymmande, för många attiraljer och kemikalier och för slabbigt att ha i möblerade hus. Enklare att lämna in och få framkallat och klart.)

  Bilden är gjord i blyerts på grått papper. Scannad i gråskala – omvandlad till RGB och färgbalanserad till rödton. Den blev ungefär som jag tänkte mig. ;)

 2. Musikanta skriver:

  Var med hemma när min pappa gjorde om vårt badrum på husets andra våning till mörkrum i någon dag och framkallade sina bilder. Som väl var hade vi en toa på den nedre våningen. Jättefin bild. Har du tecknat på färgat papper eller har du målat över skissen med akvarellfärg?
  Ingrid

 3. Redaktören skriver:

  Just nu känner jag mig väldigt inspirerad (som alltid när jag måste dela min tid), men jag ser bara några få steg framåt. Fortsättningen försvinner in i dimman.

 4. kristina bergqvist skriver:

  jag ser fram emot fortsättningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *