Rosies resa

(Länkad till större karta.)

DET RÅDER INGEN TVEKAN om att det rörde sig om en noggrant organiserad och väl genomförd plan att få Rosalba Vitelli i säkerhet ur landet. Knappast något är känt om bakgrunden till flyktaktionen, mer än att Rosalba var en organiserad medlem i motståndsrörelsen, men såväl resrutt som  restid (nästan två månader) talar för att hon bedömdes som ”värdefull” för rörelsen. Det är heller inte känt om Rosie Hjalmarsson, som hon sedermera hette i sitt nya hemland, skulle haft fortsatta uppdrag i någon form. Troligen drog hon sig tämligen snart tillbaka för att ägna sig åt sitt stundande moderskap.


Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *