VINO VINCIT*

DET BLIR NYÅRSFIRANDE också i det lilla värdshuset uppe i bergen. Nu kommer allt fram som Madame Sashigawa har sparat ihop och som hon inte satte fram till de nygifta, som nu har rest vidare till brudens föräldrar. Nej Kikkori ville ha ett ordentligt nyårskalas, om så bara på tu man hand med samurajen. Eller kanske i synnerhet då? Att Madames make skulle komma hem från Edo – det har hon slutat hoppas på.

Natten lider. Mat, dryck och lättsamt samtal har sin inverkan. Tröttheten kommer och det blir svårt att värja sig mot känslorna. De vill mer och mer ta över Kikkoris redan vacklande moral och styra henne ut på mer ”olovliga” vägar. Samurajen som hittills varit föredömligt hedersam och korrekt, är ju inte heller mer än människa.
Dessutom knäpper vintern till med många köldgrader och stugan kommer att bli iskall när härden slocknar. Bäst då att sova under samma täcken, så som de faktiskt gjort tidigare, utan några missöden. Skillnaden i natt är väl just kvällens goda mat, starka dryck och den försvagade motståndskraften.

* Rubriken (Vinet segrar) satt med reservation för eventuellt inkorrekt latin .

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *