Melodin

MELODI kommer alltid först. Rytm är viktig, förstås, men det är melodin jag ska minnas, så den går före. Och kommer jag ihåg en melodi så hänger ändå rytm och takt med. Om jag hör musik som gör intryck och som jag vill minnas, då har jag haft en ganska hyfsad förmåga att lagra och ’spela’ musiken i huvudet. Någorlunda korrekt till och med. Om det är så att musiken går tillsammans med en film som också har en hög grad av påverkan, tror jag att lagringsprocesserna stimuleras och blir ytterligare på alerten.
Den här filmen såg jag på tv som barn. Den var storslagen, lite skrämmande, lite vemodig. Folk slogs och ’bar sig åt’, barnen var trashankar och landskapet med flod och flodångare var mäktigt. Jag tror inte jag förstod så mycket av den, hann säkert inte med att stava igenom undertexterna. Men intryck gjorde den. Och musiken. Filmen är från 1938 och i slutscenen spelas den sång, som jag först med Internets och Youtube’s etablering som söktjänster, kunnat leta upp och återhöra. Till och med ladda ner och klippa ut ett stycke ur för att lägga upp här. Givetvis förändras man själv lika mycket som tekniken, på 60 år, men jag tycker fortfarande om melodin.

Lev Swarts (1898-1962) hette kompositören. Vad är det för film och vad heter den? 


Det här inlägget postades i Nostalgia / Arkivrelaterat, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *