Pors och broms

PÅ FÖRSOMMAREN plockas porsen. Jag repade min idag, den 11 juni, Myrten tar en solig dag, för sådär 3500 år sedan, med sig sin träl och en stråkorg och beger sig ett stycke bort från byn, till en skymd skogstjärn. Där växer buskarna, som en grön krans kring den lilla sjöns stränder. Innan midsommar är bladen som bäst, anser hon. Porsen är till mjödet och de ska plocka korgen full. Men det är ett lätt arbete. Galte är inte bara med för Myrtens beskydd. Han har flinka arbetshänder också. Snart är de färdiga med skördeuppgiften:

Solen strålar, Myrtens svettas
blusen sydd av ylle kliar
Sätter sig på fallen trädstam
plågad drar hon plagget av sig
Galte kommer efter henne,
slår sig ner där strax bredvid
Myrten märker att han tittar
och hon tittar själv tillbaka
Utan tövan kom en blinning,
sätter sig på Myrtens rygg
Galte stryker hastigt bort den
trälens hand sin matmor skyddar
Sedan kommer inga fler, men
Galte smeker ändå bort dem
Myrten sneglar, ler en aning:
—-”Får du ingen broms på dig då?”

Värmen kräver svalkande bad i tjärnen. Men Galte kan inte simma. Där han kommer ifrån finns knappt vatten för sånt. Så han håller sig vid strandkanten. Men Myrten lovar honom simlektioner. Sommaren har ju bara börjat.


 

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *