Bryta nacken

En fantastisk sak med papier-maché är de många möjligheter man har att ändra sig. Du kan lägga till och dra ifrån allt efter eget skön. För mycket på ett ställe? Riv loss med tång och retuschera med ny pappersmassa. Likaså kan du, lite radikalare, ändra former genom att bryta och bända, trycka in eller vrida. Det krasar och faller smulor, men allt går att laga.

Jag ville justera huvudets riktning på min madam, till en mer självskådande position. Så efter att ha tittat en stund kopplade jag greppet och bröt nacken på figuren. Man får ta i lite för pappersfibrerna spjärnar emot. Det blev förstås ett ordentligt brott på baksidan, ända in till trådnätet, men det är helt lugnt. Det fyller jag igen och det kommer att bli lika starkt som innan.

Med den här riktningen på huvudet tycker jag att det stämmer bättre med den vision jag bär. Slutresultaten brukar ändå skilja sig från grundidéerna, men man kan ju ha en tankelinje att gå efter ändå. Fortfarande är det en oformlig klump, men jag har hopp om att kunna förbättra både elegansen och uttrycket under kommande veckor. Det går inte så fort att jobba med papier-maché. Därför bör man ha flera parallella projekt på gång. Medan en pjäs torka kan man jobba med en annan. Kostnadsmässigt är det aldrig några problem – billigare konstnärsmaterial finns väl knappt?

Redaktören

Det här inlägget postades i 3-dimensionellt, Papier-maché. Bokmärk permalänken.

2 svar på Bryta nacken

 1. Redaktören skriver:

  Hej Ingrid. Roligt att du gillar min ”följetong”. Råvaran är så inspirerande att jobba med att det är en ren fröjd! Jag ska till att påbörja en ”parallell” skulptur, så jag slipper att vänta sysslolös medan det torkar. Sen ska jag väl börja undersöka all den färgade pappersullen jag fick också!
  Jag vill gärna se hur det går för ”Albert”! Du vet vart du kan skicka en bild. ;)

 2. Ingrid Bengtsson skriver:

  Hej !
  Spännande att följa din fantastiska ” dam” under arbetets gång. Extra roligt då vår
  pappersull är med i ditt projekt. Bra att se att man kan forma om under arbetets gång. Min fisk ”Albert” har nu fått tredje lagret och är färdig för slipning.
  Hälsningar
  Ingrid
  http://www.swedishpapershavings.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *