Konsten att dra snabbt och skjuta – och att dö snyggt!

DET SMÄLLER, det osar bränt krut, kolrök och hästskit. Hårda män: cowboys, indianer, mexikaner, gamblers, sheriffs ’n deputies, koketta kvinnor, fala kvinnor och kvinnor med gevär, hästar och diligenser. Mitt i Småland ligger alla småkillars drömland: High Chaparral. ”Småkillarna” kan förresten vara i högst varierande ålder och av bägge könen till och med. Det här stället drar folk!
Showerna är barntillåtna men inte desto mindre ”våldsamma”. Jag bevittnade det stora spektaklet – ett drama i ”River City”som kräver minst ett 30-tal aktörer, stuntmän och statister, 10-15 hästar, en dilligens samt en försvarlig mängd krut och andra häftiga produkter.

Skumma typer kommer till staden...

...och fler kommer. En väska med pengar har sin del i storyn.

Förvecklingarna är många och temperamenten fräser.

Män skjuter vilt...

... och damerna är inte sämre.

Dunder och brak - och till slut:

...saliga revolvermän längs hela gatan. Samtliga med stövlarna på.

Jag räknade till minst 10 döda efter den ofrånkomliga uppgörelsen i slutet. Vem som sköt vem hade jag svårt att hålla reda på, eftersom scenen, the Main Street i ”River City”, är minst hundrafemtio meter bred – svårt att ha uppsikt överallt. Heder åt dessa fallna! De dog snyggt allihop.
Min varma eloge också till hela spelglada ensemblen i detta skådespel. Jag gillar det – så gammal jag är! Här får man också widescreen, HD, 3-D och stereo – och föreställningarna ingår i entréavgiften!

Och så: ett extranummer.

Hela High Chaparall har förstås mer att erbjuda: indiandans, mexikansk dans, Lucky Luke, tågresa, resa med flodångare, hästar att hyra, marknader mm. Hela området och i synnerhet huvudgatan är shoppingvänlig, särskilt om man gillar westernprylar. High Chaparall är också mycket välbyggd. Miljöerna känns minst lika autentiska som i filmerna och de gamla seriemagasinen.
Huvudgatan är förstås centrum. Ibland pågår ”dra-och-skjuta-snabbt-test”. Ett gäng gunslingers tävlar mot klockan och mot varandra. Vid signalen: få upp järnet och tryck av snabbt som tusan! Smällen sätter tiden.

Tuff "gunslingeress": 0,62 sek. (Jag tryckte av kameran aningen för tidigt - ingen rök!)

Det småländska Western-landet kan tyckas fånigt – innan man kommit dit. Det går nog inte att låta bli att förundras över idén och projektets start en gång i tiden och hur det fallit ut och blivit. Har man lämpliga barn eller barnbarn, tar man dem med sig, men det går faktiskt bra utan också! Där finns gott om vuxna lekkamrater!

Redaktören

Det här inlägget postades i 3-dimensionellt, Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *