Earl Scruggs

TIDEN HINNER UPP OSS ALLA. I våras gick ännu en legend ur tiden; Earl Scruggs, 88 år gammal.  Han blev på sätt och vis synonym med den 5-strängade banjon och definitivt med the three-finger-pickin’-style som han tillskrivs. En spelstil som snabbt fick många efterföljare och som än till dags dato värvar entusiastiska proselyter. Man behöver inte vara någon utpräglad fan av ”countrymusik” för att kunna njuta av Earl Scruggs briljanta spel. Man behöver inte ens gilla USA eller ”Yiiha”. Man kan bara lugnt konstatera att han definitivt förde den fem-strängade banjon som instrument, högt, högt över löjets och Hillbillynivån.
Jag lägger inte in Foggy Mountain Breakdown här eftersom du har hört den så ofta, utan här är Earls dito. Märk nu: han var helt enkelt glänsande!

Redaktören

 

 

 

P.S. Det är svårt att nämna Earl Scruggs utan Lester Flatt, med vilken han bildade ”Foggy Mountain Boys” och hängde ihop med i många år. Här är en godbit, Dylans: Don’t Think Twice, It’s All Right, i en aningen gubbig men förbaskat skön tappning. Jag har den på vinyl! Lyss bara till Earls lek med strängarna i bakgrunden!
(Jag får inte in klippet utan att det blir en heltäckande svart skärm. Men backa i browsern efteråt så är du tillbaka och kan köra ”Earls Breakdown” en gång till och notera att det han gör uppe vid stämskruvarna, är att använda sina speciella ”Scruggs Pegs”, som fiffigt höjer/sänker sträng 2 eller 3 ett tonsteg.)
Det här inlägget postades i Nostalgia / Arkivrelaterat, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *