Kvällsmatiné för vuxna

KÄNNER DU DIG lugn och behagligt avslappnad?  Här är en kort liten film som får igång stresshormonerna och garanterat ökar hjärtfrekvensen! Bild och musik jäktar frenetiskt på i en hisnande takt, så det är faktiskt skönt att filmen bara är dryga 3½ minuter. Den är alltså kort, men den är suveränt bra. Symboliskt tänkvärd också med ett städse aktuellt tema! ”Tower Bawher” av Theodore Ushev, ”sovjetkonstruktivistisk”, men är från 2005. Producerad vid National Film Board of Canada förstås!

Tower Bawher by Theodore Ushev, National Film Board of Canada . (Musiken är av Georgij Sviridov: ”Tid, framåt!” Jag blev störtförtjust! vilken gömd musikjuvel av en mästare som jag aldrig hört talas om. Denne mästare har andra, diametralt olika verk som vidimerar ett djupt och homogent musikaliskt geni. Just det här stycket skulle jag vilja ha som väckningssignal, med snoose-knappen oåtkomlig. Red.s anm.)

Och så, till huvudfilmen: ”Русалка” (Sjöjungfrun) av Alexander Petrov. Vackrare film har jag nog aldrig sett, ingen animerad i alla fall. Var bild kunde vara en tavla – här blir det en levande målning – en bländande skön rysk saga. Häpna och njut!

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *