Ghost Dances.

OM MAN BARA tänker se ett dansstycke i sitt liv ska man se ”Ghost dances” av Christopher Bruce. Jag såg verket i Lund 1992, dansad av Cullbergbaletten, vilket skulle bli en djupt inetsad upplevelse. Jag har försökt hitta en inspelning på DVD, men det närmaste jag kommit är: ”Out of stock” utan antydan att skivan kommer att bli tillgänglig igen. Om någon råkar ha uppgifter om en baletthökare som har DVD’n, skulle jag varmt uppskatta en delgivning.
Scenen är Sydamerikansk, Närmare bestämt Chilensk. Dunkel. Dansarna representerar skilda samhällsklasser – men dansar samfällt och harmoniskt till toner av traditionell chilensk folkmusik. Ett slags försök till vardagsliv som dock ideligen och brutalt angrips av tre ”demoner”, en slags dödens djinner, som uppenbarligen helt godtyckligt väljer sina offer.
Det handlar om om Pinochets militärdiktatur, om mord, tortyr och försvinnanden – om 17 års våldtäkt på det chilenska folket, symboliskt gestaltad av ondskans tre fasansfulla andar. Christopher Bruce har lyckats iscensätta detta på ett sätt som är skrämmande, men otroligt vackert och njutbart. En paradox, men kanske det rätta sättet att nå rakt in med budskapet i våra bekväma själar. Ämnet är universellt och tyvärr tidlöst.
Ska du bara se ett dansstycke i ditt liv ska du se ”Ghost Dances” av Christopher Bruce!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *