Vikten av skissblock

skissblockMAN KAN INTE LEVA ett gott liv utan skissblock. Se därför till att du har flera stycken, i olika storlekar, lätt åtkomliga och minst ett av dem på skrivbordet! (Glöm för all del inte reseblocket!) Använd dem, spara dem och bläddra i dem då och då!
Ett skissblock behöver aldrig vara vacker och presentabelt. Det är bara för din egen skull; ditt virtuella minne. Det duger till att notera telefonnummer, viktiga datum och annat, att klottra i under telefonsamtal och förstås att fästa idéer och hugskott i. Vad som är så bra med skissblocket, är att det för det mesta innehåller blad av enklare kvalitet. Ju sämre/billigare desto bättre. Det gör att man vågar använda det – utan att ha något särskilt ”motiv” i sinnet eller ens någon särskild anledning. Du kanske bara vill låta pennan strosa omkring över pappersytan. Det är just det som är grejen; att kunna klottra utan att behöva vara resultatfokuserad, eller ens fullt ”närvarande”. De sämre och billigare blocken ställer inga krav. Det får se ut hur som helst blan bladen och det är helt personligt, så du måste inte visa upp det för någon om du inte vill.

skissblock3

Tecknarens motionsrunda sker också i skissblocket. Här mjukar du kravlöst upp handen och på skissblocket ställer du ifrån dig kaffemuggen. För du vill ju inte ha bruna ringar på ditt mer betydelsefulla original?
Efter hand, när du hållit på ett tag och fått ihop en trave gamla skissblock, har du också fått ett slags värdefullt idébibliotek att bläddra i. Själv kommer jag inte ihåg vad allt jag skissat betyder, om krafset alls betyder något, men det spelar ju ingen roll. Gammalt klotter kan ändå ge uppslag.
Just nu går jag igenom mina gamla block, för jag har för mig att det var något bra jag kom på för några månader sen.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vikten av skissblock

 1. Redaktören skriver:

  Skissblocket är också för kontemplation och som handarbete medan du lyssnar på radion t.ex. Papper och penna utan prestationskrav kan öppna vägar till det undermedvetna. Det tror jag i alla fall. :)
  En del av mina bilder är inte meningen att se i större format och därför inte klickbara. ;)
  /Ronny

 2. Musikanta skriver:

  Ska genast ta fram ett av mina skissblock – det som är billigast! Vet att det är övning som ger färdighet men har inte samma disciplin (eller lust kanske) att skissa som när jag växte upp. Då hade jag mitt skissblock framme jämt och med mig vart jag gick. Men då hade jag inget hushållsarbete eller annat som låg över mig som nu för tiden. Och förvisso varken teve eller dator. Att rita då var det enda nöje egentligen man hade förutom att läsa böcker.
  Ingrid som undrar varför jag inte kan klicka upp dina bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *