Borta med vinden

OMKRING 1965 sände Sveriges Television (den enda kanalen) BBCs ”The Old Curiosity Shop”, eller som den hette på svenska: ”Den gamla antikvitetshandeln”. Det var en serie baserad på Charles Dickens roman. Jag följde serien men minns ingenting av den. Jo, mr. Swiveller som jag gillade (i sliten cylinder och klädsel som sett bättre dagar) – och så förstås: signaturmelodin. Den kan jag spela i huvudet när jag vill och jag skulle nog kunna ta ut den på gehör också. Till och med skriva ner den – hyfsat ackurat. Men jag skulle vilja höra den igen! Jag har några instrument, men engelskt horn saknas. Och det är just ett sånt som jag tror melodin exekveras på, förutom bakgrundsorkestern.

Via Internet kommer jag så långt att jag hittar årtalet för inspelningarna som är 1962-63 och titelmusiken är komponerad av Ron Grainer. (Mr Dick Swiveller spelades av Anton Rodgers t.v.) Sen verkar det mesta jag hittar i musikspåret handla om ”Dr Who”(?)

Ron Grainer dog redan 1981 (58 år) och en del intressanta saker om hans historia hittas på Wikipedia.

rongrainerPå en hoppingivande webbsida hittar jag omslaget till det sökta stycket i bild. Men där är det tvärstopp. Det är bara det. Ingen länk till uppslaget eller till en betalfunktion för att köpa en kopia. Ingenting. En mur i en återvändsgränd. Så frustrerande! Nedslående är det också att läsa på en filmsajt att samtliga 13 svartvita avsnitt tycks ha gått förlorade(!) Man kan fundera på den tidens distributionssätt. Om serien skickades som  celluloidkopior eller om det fanns magnetband? Någon måste väl ha arkivex i alla fall?

Ifråga om det sökta musikstycket, vilket i sig kanske inte är mer än en söt och välklingande melodi, är det förmodligen så att tonerna blåst iväg med tidens vindar. Ron Grainers lantligt idylliska signaturstycke, finns visserligen kvar i mitt huvud, men jag skulle så gärna vilja höra den igen!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *