Pastellkväll

JAG HAR SVÅRT att tackla situationen ”färdig i god tid”. Det måste vara ovanan som sitter i ännu. Att tangera deadline har mer varit min rutin. Således råkar jag in i det obehagliga tillståndet av olust (tidigare beskrivet här i magazinet). Det är den där känslan att inte kunna/vilja sätta igång något nytt. Oföretagsamheten hotar slå klorna i mig.

70100affischAtt göra någonting helt annat som känns trevligt (förutom hushållsarbete, som inte hör till kategorin), brukar kunna hjälpa. Därför tog jag mig för att försöka måla en filmaffisch. Alltså; maka undan lite så att staffliet blev fritt och röja lite bänkyta för pastellskrinet. Det var länge sen dessa färger fick luft! Varför det blir så vet jag inte. Det är ett skönt medium med intensitet och lyster. Med många möjligheter också. Fast nu är jag otränad, det känns. Två hela kolkritor gick åt till bakgrundens svärta. Men jag märkte att jag har gott om kritor. Flera askar med ”refiller” också. Så varför inte ge pastellmåleriet lite uppmärksamhet – istället för att gästas av håglöshetens bleka spöke?
Det bildas rätt mycket stoft, särskilt så som jag trycker pigmenten på kartongen. Hälften av kritorna verkar hamna som mjöl på golvet. Så det kan ju räknas som en nackdel och det som sitter på pappret sitter inte heller särskilt fast. Det är kanske också en nackdel. Man kan fixera, men hur det än är, tar det lite av intensiteten i färgerna (bäst att sätta glas framför och ram kring). Men för övrigt ser jag bara positiva egenskaper. Helt luktfritt t.ex. och händerna blir härligt färgglada! Det går dock lätt att tvätta dem rena igen.

I morgon i dagsljus, ska jag gå vidare, justera linje och färg och se om jag kan få dit lite text på ett snyggt sätt. Så kanske jag klarar att hålla HÅGLÖSHETEN stången, denna gång också?

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

3 svar på Pastellkväll

 1. Musikanta skriver:

  Just nu är det mest körsång som du kanske märker…
  Ingrid

 2. Redaktören skriver:

  Tack Ingrid!
  Jag tycker absolut att du ska räkna in pastell i dina uttrycksmedel. Förutom att bindemedlet i kritorna nog kan åldras så att de blir spröda, men man brukar kunna använda dem ändå. Jag har en rulle omslagspapper att öva på. Baksidan är sådär lagom sträv att riva av pigmenten på. Kartong av olika slag brukar ofta ha en lite råare baksida också. Helst använder jag en lite tjockare lumpmassekartong; grå till färgen. Eller golvpapp. Jag hoppas det kommer upp prov på: musikanta.blogspot.se snart!

 3. Musikanta skriver:

  Underbar affisch! Jag har också en stor ask pastellkritor kvar sen ungdomens dar – de har varken möglat eller ruttnat. Kanske dags att ta fram dem?
  Jag älskar din lilla knubbiga prinsessa – extra finess när hon sticker ut tån ur bakgrunden!!!
  Samma kommentar som på FB. Men här stannar den kvar ett tag.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *