Nattlig spis på kungligt(?) vis

bolodereiHALVA JANUARI har gått redan och raden av helgdagar har tagit slut. Nu får vi se till att själva göra var dag till en fest. Min hustru skickade för min räkning efter en ”Bolo de Rei”, (”Kungskaka”), från Portugal (hon har ju såna connections). Och för att ha rest så långt, hanterats av postiljoner och mellanhänder, hystats och skakats i diverse lastbilar (och i Värnamos gula postbil) hade den hållit förvånansvärt bra. Några av de färgglada fruktbitarna hade fallit av, men det gick att se var de suttit och att montera dem tillbaka på plats. Det här är en torr skapelse, antagligen lite saftigare när den är helt färsk, men bemängd med russin och andra surpriser. Och så prakten! En utsmyckning värdig en (värdig) konung!
Jag gillar torrt vetebröd. I stället för att ta nattmackan, kan jag sitta i kökets sena stillhet och doppa bullar, skivor av längd eller krans (gärna äldre, torra) i mjölk. Skivor av Bolo de Rei går minsann lika bra. Ett snäpp lyxigare bara. Eftersom ingen annan hyste någon obetvinglig lust till det här bakverket, så jag fick ha hela kakan för mig själv, under flera nattliga stunder. Stunder av konungslig utsvävning. Nu är emellertid kakan slut.

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nattlig spis på kungligt(?) vis

 1. Redaktören skriver:

  Lite ”pushar” då och då, behöver nog de flesta av oss, Ingrid. Sen ska vi ju alltid prioritera också, eftersom vi inte hinner med allt – och prioritering hör enligt min mening inte alltid till det lättaste. Ditt nyårslöfte och hur du håller det, fyller mig med största beundran!

 2. Musikanta skriver:

  Kul att du fått uppdrag i medicinbranschen igen. Jag är en stor beundrare av dina tidigare medicinska illustrationer som du har visat.

  Har varit på målarcirkel idag igen och fått lite push. Konsten har ju fått stå tillbaka för musiken ett tag nu på grund av mitt nyårslöfte. Men den ska väl gå att klämma in här och där också. Men det behövs mer än en timme om man ska börja måla en tavla…
  Ingrid

 3. Musikanta skriver:

  Glömmer aldrig en medresenär på en resa till Italien med club 33 – alltid iklädd keps med Agent 007 på – som suckade vid rödvinet till lunchen och sa: ”Det bästa jag vet är ett glas mjölk och en sockerkaksskiva till.” Något i stil med din kaka. För det måste väl vara mjölk till på nattkröken och inte kaffe, antar jag.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *