Bostonpressen

digel

Boston Press / Boston Tiegel.

JAG TRODDE ATT den här kom från Tyskland, kanske på grund av Guten- och Heidelberg, som ju är kända begrepp inom tryckeriteknik, men kanske leder spåren istället till Boston och till: Golding & Co. Printing Presses?
….Den här konstruktionen lär ha blivit en storsäljare. Bostondigeln tillverkades i hand- fot- och motordrivna versioner och även dessa lär finnas kvar i stort antal, fast då mest hos entusiaster och amatörer som jag. Många års tillverkning (från 1850-talet) har naturligtvis inneburit en hel del modell- och detaljförändringar och konstruktionen har också kopierats av bl.a. företag i Europa. Därför är det svårt att hitta och identifiera just min modell. En tysk firmasida visar generöst bilder av en renoverad så gott som identisk maskin: www.bertram.berlin/bostontiegel.html. På youtube visar de också den här vackra videon:

Den här filmsnutten får mig att vilja putsa en del på min maskin. Jag inser också att den här klenoden förtjänar en bättre bänk att stå på än nuvarande lilla låga ”sideboard”. Jag tänker mig ett lyckans loppisfynd i solitt och stadigt trä. En rejäl ”tryckeribänk” som håller för lite gjutjärn och bly och med lådor stadiga nog för tillbehören och inte bara för några frimärken, kuvert och en liten bunt brevpapper.
….När det gäller fastställande av fabrikat och tillverkningsår, kanske jag får anledning att återkomma.

Redaktören

Redaktören

 

Det här inlägget postades i Nostalgia / Arkivrelaterat, Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

3 svar på Bostonpressen

 1. Johanna skriver:

  Jag tror det är en Hogenforst, som heter ”Boston Tiegeldruckpresse II”. Du ser den i katalogen nedan.

  https://www.flickr.com/photos/bogtrykkeren/3545372407/in/album-72157625609258864/

 2. Redaktören skriver:

  Vet inte om jag är så teknisk precis, men jag har haft förmånen att jobba i den grafiska miljön. Den gamla goda alltså! Att se en Heidelbergare, särskilt ”Vingen”, igång är en sinnlig upplevelse. ;)

 3. Musikanta skriver:

  Man måste nog var tekniskt lagd för att uppskatta en sådan pjäs…
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *