Strykfritt

UTFLYKT I DET GRÖNA. En bild där tiden nu har blekt bort det mesta av grönskan. Fotot är runt 50 år gammalt och Er redaktör sitter jämte sin lilla kusin och ser tämligen oengagerad ut. Rent av besvärad. Uppklädd i vit skjorta och slips, liksom far sin. Jag tyckte om att vara ute i skog och mark. Men att behöva vara ”finklädd” förtog nöjet. Jag är säker på att det var nylonskjorta till råga på eländet, en sån där med en ”kragpinne” under slipsknuten. Men så var det i vår familj; man klädde sig fin när man skulle hälsa på släkten. Och de här släktingarna tyckte jag egentligen mycket om att besöka, även om det inte gestaltar sig på bilden.

Det måste ha varit mamma som kört ut oss i skogen i trakterna av Slöinge, Halland, till ”Kärringasjön” som den kallades. Hon var den enda i sällskapet som hade körkort. Jag ser inte ut att ha åldern inne, så då är kortet från 1966 eller -67. Min farbror tog fotot (eftersom han saknas på filten). I mina vanliga jeans och en bomullsskjorta hade jag säkert känt mig mer bekväm och sett gladare ut. Den som minns nylonskjortan förstår. Men de där plaggen var ju för all del strykfria.

Det här inlägget postades i Nostalgia / Arkivrelaterat, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

5 svar på Strykfritt

 1. Bengt skriver:

  Den platsen känner jag igen! Där var vi ofta under min uppväxt. Kallade den för ”vår” ö. Nu var det ju inte riktigt sant, det var ju varken vår eller någon ö, men för att ta sig dit gällde det att trampa på rätt tuvor för att inte sjunka till knäna. Så man kan ju undra om alla på bilden är torra om fötterna!
  (Det är jag som är den lilla pojken på bilden, upptagen med sitt)

 2. Redaktören skriver:

  Egentligen var det väl när man skulle ut bland folk eller hem till folk som man skulle vara hel ren och proper. Den här skogsutflykten ingick antagligen i besöket.

 3. Musikanta skriver:

  Rätt lustigt att se att folk klädde upp sig även när de skulle ut i naturen förr i tiden. Så opraktiskt och obekvämt med kostym och slips och klänningar för damerna. Det hade säkert högklackade skor också. Och det var ändå i mitten av 60-talet. Då hade ju långbyxmodet för damer slagit igenom.
  Ingrid

 4. Redaktören skriver:

  Tack Lennart! Det där värmde. Jo, det här var ju definitivt under Solidartiden. :)

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Bäste Ronny, så känner jag igen dig ifrån tiden på Solidars reklamavdelning!
  Fin redan då!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *